Veel horecazaken werken met zelfstandigen die af en toe inspringen. Niet altijd zonder gevaar want schijnzelfstandigheid loert vaak om de hoek. Deze medewerkers kunnen niet tijdelijk werkloos worden gezet vermits ze geen werknemer zij. Op welke maatregelen kunnen zij dan wel een beroep doen?
De maatregelen waarop zelfstandige medewerkers kunnen terugvallen, zijn die waarvan ook een gewone zelfstandige gebruik kan maken.
1. Een vermindering van voorlopige sociale bijdragen voor 2020
Een zelfstandige betaalt elk kwartaal “voorlopige” sociale bijdragen, een voorschot op de echte bijdragen die berekend worden op het werkelijke netto belastbaar beroepsinkomen als zelfstandige op het einde van het jaar.
Die voorlopige bijdragen kan men verlagen wanneer men een laag beroepsinkomen verwacht, of laten verhogen wanneer men vermoedt dat het uiteindelijke beroepsinkomen veel hoger zal liggen.
In het kader van de corona-crisis wordt een snelle aanvraag van die verlaging en een quasi-automatische toestemming gegarandeerd. De aanvraag hiervoor gebeurt via het sociaal verzekeringsfonds van de zelfstandige.
2. Uitstel van betaling met een jaar van de sociale bijdragen
Alle zelfstandigen mogen tot 15 juni een betalingsuitstel van één jaar aanvragen voor de voorlopige sociale bijdragen voor het eerste en het tweede kwartaal van 2020.
De aanvraag hiervoor gebeurt eveneens via het sociaal verzekeringsfonds van de zelfstandige.
3. Een vrijstelling van sociale bijdragen
Zelfstandigen die lijdt onder de corona-crisis kan een vrijstelling van RSVZ-bijdragen aanvragen voor het eerste en tweede kwartaal 2020. Die aanvraag moet vóór 15 juni worden ingediend bij het sociaal verzekeringsfonds.
Bij een vrijstelling blijft de zelfstandige in orde met de ziekteverzekering en de kinderbijslag. Er worden echter geen pensioenrechten opgebouwd voor de vrijgestelde kwartalen.
4. Een vervangingsinkomen
Zelfstandigen die hun activiteiten moeten onderbreken kunnen een beroep doen op het
crisis-overbruggingsrecht.