Sinds de openstelling van de flexi-jobs voor gepensioneerden in januari van dit jaar, hebben reeds 3.500 gepensioneerden van dit statuut gebruik gemaakt.
Op 1 januari van dit jaar werd het systeem van de flexi-jobs in twee richtingen uitgebreid. Enerzijds kunnen voortaan ook negen paritaire comités uit de kleinhandel van het statuut gebruik maken, anderzijds kunnen sinds die dag ook gepensioneerden op deze manier wat bijverdienen.
De retail lijkt voorlopig de weg naar de flexi-job nog niet te hebben gevonden. Van de 40.000 werknemers die momenteel met een flexi-job actief zijn, werkt het merendeel nog steeds in de horeca.
Het openstellen van het flexi-statuut voor gepensioneerden lijkt wel een schot in de roos. Volgens cijfers van de kranten van het Mediahuis zijn er intussen 3.500 gepensioneerden met een flexi-job. Dat is 50% meer dan vorige maand.
Om als gepensioneerde van dit systeem gebruik te kunnen maken, moet de werknemer op de laatste dag van T-2 (het tweede kwartaal vóór het flexi-job kwartaal) gepensioneerd zijn. Elk pensioen komt hiervoor in aanmerking. Zowel een rust- als een overlevingspensioen, zowel een pensioen als werknemer, ambtenaar of zelfstandige, zowel een Belgisch als een buitenlands pensioen.
Hoeveel de gepensioneerde mag bijverdienen hangt dan weer van andere criteria af. Wie 65 jaar is of er een loopbaan van 45 jaar heeft op zitten, mag onbeperkt bijverdienen. Voor wie niet aan deze voorwaarden voldoet, geldt een inkomensplafond. Wordt dit overschreden, dan wordt het te veel verdiende loon procentueel in mindering gebracht op het pensioen.
Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer denkt er intussen aan om het systeem van de flexi-jobs in de toekomst ook nog voor andere sectoren open te stellen, zoals de bouw en de fruitteelt.
Hebt u de periode-dimona’s voor uw flexi-jobs verlengd voor het derde kwartaal?