Met meer dan een half jaar vertraging zijn eindelijk de startersjobs in werking getreden. Sinds 1 maart 2019 kan u retroactief deze nieuwe maatregel toepassen. Met de “starterslonen voor jongeren”, zoals de maatregel sinds de jobsdeal door het leven gaat, betaalt u jongeren onder de 21 jaar zonder werkervaring een lager bruto, terwijl het nettoloon dat de jongere ontvangt ongewijzigd blijft.
Welke jongeren komen in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor de nieuwe startersjob moet de jongere gelijktijdig aan een aantal voorwaarden voldoen:
-
18, 19 of 20 jaar oud zijn op de laatste dag van de maand;
-
op het moment van de aanwerving als werkzoekende ingeschreven zijn bij VDAB, Forem, Actiris of het Arbeitsamt;
-
op barema betaald worden (niet meer!);
-
minimum halftijdse arbeidsovereenkomst;
-
een beperkte werkervaring hebben.
Leerovereenkomsten, studentenovereenkomsten, jongeren in een systeem van alternerend leren en flexi-jobs komen niet in aanmerking. Uitzendkrachten wel.
Eveneens uitgesloten zijn de paritaire comités waar een verlaagd jongerenbarema geldt tussen 18 en 21 jaar, zoals pc 200.
Wat is “beperkte werkervaring”?
Om de werkervaring te bepalen kijkt men naar het zesde tot en met derde kwartaal vóór het kwartaal van de aanwerving. Voor jongeren die u op 1 juli 2019 aanwerft kijken we dus naar het eerste tot en met vierde kwartaal van 2018.
Een jongere wordt pas geacht werkervaring te hebben wanneer hij tijdens die referteperiode hoogstens één kwartaal een tewerkstelling had groter dan 80% van een voltijdse job.
Prestaties in het kader van studentenarbeid, flexi-job of als extra, deeltijds werken/leren en IBO tellen niet mee als werkervaring.
Net als bij de flexi-jobs worden deze gegevens in dimona bijgehouden en krijgt u een melding of uw nieuwe werknemer al dan niet in aanmerking komt.
Waaruit bestaat de korting?
De werkgever mag het brutoloon van de jongere procentueel verminderen afhankelijk van de leeftijd op het einde van de betrokken maand:
-
voor 18-jarigen mag u het bruto met 18% verminderen
-
voor 19-jarigen mag u een korting van 12% toepassen
-
voor 20-jarigen geldt een korting van 6%.
Het startersloon houdt op vanaf de maand van de 21ste verjaardag.
Het nettoloon van de jongere wordt vervolgens aangevuld met een toeslag, vrij van RSZ en BV. Net op deze toeslag liep het de vorige keer mis. De “forfaitaire” toeslag van toen, die in een tabel zou worden gegoten die er nooit kwam, werd vervangen door een “compenserende” toeslag. Deze bedraagt het verschil tussen het nettoloon berekend op basis van het niet-verminderde brutoloon en het nettoloon berekend op basis van het verminderde brutoloon. Voor arbeiders wordt deze toeslag nog eens verhoogd met een percentage door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie, ter compensatie van het vakantiegeld op het lagere bruto.
Tenslotte krijgt de werkgever voor deze toeslag een vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing, die bovendien binnen het kalenderjaar overdraagbaar is op de bedrijfsvoorheffing van andere werknemers.
Speciale arbeidsovereenkomst?
De jongere die met een startersloon wordt aangeworven krijgt een “startbaanovereenkomst type 1”. Dit is een gewone arbeidsovereenkomst met minstens halftijdse prestaties (min. 19 uur). U hoeft hiervoor geen speciaal modeldocument te gebruiken, de overeenkomst moet wel expliciet vermelden dat het brutoloon van de jongere wordt verminderd en door een netto-toeslag wordt gecompenseerd.