Er waren inderdaad 1.322 faillissementen in september.
-
265 horecabedrijven
-
in de 'grootteklasse' van 0-4 werknemers
-
goed voor ongeveer 400 werknemers
Dit staat naar mijn aanvoelen in schril contrast met het nieuwsbulletin.
Gerechtelijke vakantie
Volgens het Gerechtelijk Wetboek zijn juli en augustus de maanden van de gerechtelijke vakantie. Het is dan ook logisch dat er in september meer faillissementen zijn. Dit heeft naar mijn bescheiden mening weinig of niets met crisis of conjunctuurschommelingen te maken.
In juli en augustus 2013 samen waren er minder faillissementen in de horeca dan in de maand september
Is dit momenteel het fel besproken sociaal bloedbad? Ik zie meer ontslagen in andere sectoren.
Starters
Hebt u het nieuwsbulletin gezien over de starters in de sector? Geen plaats voor enig opborrelend positivisme blijkbaar.
Horecafocus heeft in het 3de kwartaal, 25 nieuwe opstarten mogen verwelkomen. Met een gemiddelde van 9 werknemers. Goed voor 225 werknemers. Hierbij merk ik op dat meer dan 75% hiervan voltijdse contractuelen zijn.
Kamikazes of weldoordachte ondernemers?
Misschien moeten we ook deze cijfers eens analyseren en communiceren.
Statistieken
Voor de rest zie ik nog een aantal significante verschuivingen.
Er zou een meertewerkstelling zijn als ROI voor de BTW verlaging volgens de Federatie Horeca Vlaanderen. Als dit zo is, zijn de statistieken en analyses van de FOD ECONOMIE niet echt accuraat te noemen.
-
Arbeidskosten per uur stijgen in Q2/2013 met 2,4% ten opzichte van vorig jaar (Q2/2012). Het aantal werknemers in Q2/2013 daalt met 2,7% ten opzichte van vorig jaar
Dit kan wijzen op het feit dat er een duidelijke verschuiving is naar voltijdse contracten. Recht in de roos voor de vakbonden die hiermee hun slag thuis halen qua sterker sociaal statuut.
-
Toch dalen de gewerkte uren in Q2/2013 met 2,1% ten opzichte van vorig jaar.
-
De omzet in Q2/2013 stijgt dan weer met 7,3% ten opzichte van vorig jaar.
Horecaplan - doelgroepvermindering
Als je de statistieken mag geloven is deze bijdragevermindering dan ook to the point.
Vooral de kleine horecazaken (grootteklasse 0-4) hebben het zwaar te verduren. De RSZ vermindering voor de eerste 5 VTE is dus recht in de roos.
Of deze bijdragevermindering voldoende is, is iets anders. Ik denk dat iedereen het daar over eens is.
Conclusie
Iedereen trekt zijn eigen conclusies op basis van cijfermateriaal. Iedereen bewijst er ook zijn eigen punt mee.
Wees eerlijk tegen de publieke opinie. Enkel op die manier zullen ze in 2016 de noodzakelijke prijsvermeerdering slikken zonder te denken dat de sector vol leugenaars, cowboys en frauduleuze parasieten zit.