Vanaf 1 september 2019 vervangt het “Vlaams opleidingsverlof” in Vlaanderen het bestaande stelsel van educatief verlof. Wat verandert er precies?
Werknemers die een opleiding volgen kunnen onder bepaalde voorwaarden betaald vrijaf krijgen bij hun werkgever om de lessen bij te wonen en examens af te leggen. De mogelijkheden en voorwaarden waren geregeld in het stelsel van educatief verlof. Zo moest het gaan om algemene, beroeps- of taalopleidingen van minimaal 32 uur in een erkende opleidingsinstelling, waarvoor de werknemer maximaal 180 uur verlof kon krijgen op voorwaarde dat hij of zij regelmatig de lessen bijwoonde.
In 2014 werd het educatief verlof overgedragen aan de gewesten en vanaf dit schooljaar voert Vlaanderen hiervoor eigen regels in. De Vlaamse regels, die op vele vlakken strenger zijn dan de oude, federale regels, hebben betrekking op alle werknemers uit de privésector die tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid gelegen in het Vlaams gewest.
Zo komt men niet meer in aanmerking voor opleidingsverlof inden men in september van het schooljaar of in de maand waarin de opleiding start minder dan
50% is tewerkgesteld. Daarbij komt nog een bijkomende beperking dat deeltijders met een vast rooster slechts opleidingsverlof kunnen opnemen voor de lesuren of examens die samenvallen met hun arbeidstijd.
Ook in de opleidingen die recht geven op Vlaams opleidingsverlof is gesnoeid. Zo komen enkel nog
arbeidsmarkt- of loopbaangerichte opleidingen in aanmerking. Welke opleidingen dat precies zijn kan u raadplegen op de
Vlaamse opleidingsdatabank. De opleidingen moeten nog steeds minstens 32 lestijden duren of een waarde hebben van minstens 3 studiepunten.
De duur van het opleidingsverlof werd teruggebracht tot maximum
125 uur per schooljaar. Voor deeltijders wordt dit aantal geproratiseerd op basis van het tewerkstellingspercentage in september. Per type opleiding of examen werd een specifiek aantal uren vastgesteld. Voor de berekening van het exacte aantal uren Vlaams opleidingsverlof waarop een werknemer recht heeft, kan u gebruik maken van een
online simulator. Voor deze uren opleidingsverlof heeft de werknemer recht op doorbetaling van zijn loon, beperkt tot maximaal €2.928 per maand. Van werknemers die ten onrechte opleidingsverlof opnamen, kan de werkgever het loon terugeisen.
Werknemers die recht hebben op Vlaams opleidingsverlof moeten hiervoor een aanvraag indienen bij de werkgever. Die aanvraag moet vergezeld zijn van een “attest van inschrijving”. De aanvraag dient
ten laatste op 31 oktober van elk schooljaar te gebeuren of binnen de 15 dagen na inschrijving of na verandering van werkgever. Elk kwartaal zal de werknemer bovendien een getuigschrift van regelmatige inschrijving moeten voorleggen. Bij het inplannen van het opleidingsverlof moet rekening gehouden worden met algemene planningen en verlofafspraken. Het verlof kan ten vroegste worden opgenomen vanaf één dag voor aanvang van de opleiding tot twee dagen na afloop van de laatste les of het laatste examen.
Een deel van het betaalde loon voor de uren opleidingsverlof kan door de werkgever worden gerecupereerd via het WSE-loket (Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid). De werkgever moet deze terugbetaling binnen de drie maanden na de start van de opleiding aanvragen. De terugbetaling is wel beperkt tot €21,30 per goedgekeurd uur.