Voorlopig blijven scholen in “code geel”, maar wat als een school moet overgaan naar “code oranje” of zelfs “code rood” en tijdelijk moet sluiten? Kunnen ouders dan zomaar thuis blijven om hun kroost op te vangen? In spoed keurde de nieuwe regering hierover een wetsvoorstel goed dat werknemers in dergelijke gevallen voortaan van tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wegens overmacht kunnen genieten.
De voorbije maanden konden werknemers die verlof moesten nemen om de kinderen op te vangen gebruik maken van het speciale corona-ouderschapsverlof. Dat stelsel liep echter af op 30 september. Werknemers die geconfronteerd werden met een sluiting van school of kinderopvang, zagen zich daardoor genoodzaakt om andere oplossingen te zoeken zoals vakantie of recup. Daar komt nu verandering in. De Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat tijdelijke werkloosheid overmacht corona openstelt voor werknemers in geval van sluiting van de school, opvang of centrum voor opvang voor personen met een handicap.
Een werknemer kan een uitkering tijdelijke werkloosheid corona overmacht aanvragen wanneer hij of zij instaat voor de opvang van:
-
een minderjarig kind dat met hem/haar samenwoont en dat niet naar het kinderdagverblijf of de school kan gaan;
-
een gehandicapt kind dat hij/zij ten laste heeft, ongeacht de leeftijd van het kind, en dat niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan;
-
een gehandicapt kind dat hij/zij ten laste heeft, ongeacht de leeftijd van het kind, dat een intramurale of extramurale dienstverlening of behandeling georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen geniet;
waarbij de reden waarom het kind niet naar het dagverblijf, de school of de opvang kan gaan telkens moet te wijten zijn aan de tijdelijke sluiting of stopzetting van de dienstverlening, volledig of gedeeltelijk, als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
In dergelijke gevallen moet de werknemer onmiddellijk de werkgever op de hoogte brengen en het “
attest corona sluiting”, dat van de RVA-website kan gehaald worden, laten invullen door de school of opvang en verder zelf aanvullen. Dit volledig ingevulde attest bezorgt de werknemer onmiddellijk aan zijn of haar werkgever. Werknemers uit de horeca die nog onder de vereenvoudigde procedure tijdelijke overmacht vallen en die reeds eerder voor een uitkering in aanmerking kwamen, hoeven verder niets te doen.
Ook voor werkgevers uit de horeca zijn er geen bijkomende stappen, ze moeten de dagen op het einde van de maand enkel doorgeven aan hun sociaal bureau. Werkgevers die niet langer onder de vereenvoudigde procedure vallen, zullen eerst een elektronische mededeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht moeten versturen naar de RVA met als reden ‘Corona - Opvang kind wegens sluiting’.
De uitkering voor deze dagen bedraagt, net als de gewone uitkering wegens overmacht corona, 70% van het geplafonneerd loon. Hierop wordt 15 % bedrijfsvoorheffing ingehouden. Daarnaast ontvangt de werknemer tot en met 31 december 2020, ook nog een toeslag van 5,63 euro per dag bovenop zijn werkloosheidsuitkering.
De wet die dit alles regelt moet nog verschijnen in het Staatsblad, maar zal retroactief in werking treden vanaf 1 oktober 2020.