In december zal u naar jaarlijkse gewoonte de ecocheques moeten bestellen voor uw werknemers. Voortaan zullen dat niet langer de envelopjes met papieren cheques zijn, maar een elektronische betaalkaart. En welk effect heeft de tijdelijke werkloosheid op het bedrag van de cheques?
Wat zijn ecocheques alweer?
Ecocheques werden in 2009 ingevoerd ter verhoging van de koopkracht. Met deze cheques kunnen uw werknemers ecologische producten en diensten aankopen, zoals spaar- en ledlampen, planten, biologische producten met EU-logo, wasmachines, koelkasten en diepvriezers met A++-label, isolatiemateriaal, zonnepanelen en regenwatertanks, maar ook fietsen of zelfs een treinticket naar Londen of Parijs, al zal dat laatste niet voor de eerstvolgende maanden zijn.
Wie heeft recht op welk bedrag?
In het paritair comité van de horeca hebben alle werknemers, zowel vasten, extra’s als flexi’s recht op ecocheques. Zelfs de werknemers die in de loop van het jaar uit dienst zijn gegaan. Alleen voor studenten zijn er geen ecocheques.
Hoeveel u moet betalen hangt af van hoeveel uw werknemers gewerkt hebben tussen 1 december 2019 en 30 november 2020. Een voltijdse werknemer die tijdens gans deze periode voltijds werkte, krijgt 250 € aan ecocheques. Voor werknemers die minder werkten, omdat ze maar een deel van die periode in dienst waren, omdat ze deeltijds zijn of omwille van bepaalde afwezigheden, wordt een prorata berekend op basis van hun prestaties.
Corona UPDATE 01/12/20
Voor de horeca worden tijdelijke werkloosheid overmacht en tijdelijke werkloosheid om economische redenen tijdens deze periode uiteindelijk toch NIET gelijkgesteld met normale prestaties.
Kleine bedragen
Voor bedragen onder de 10 euro hebt u de keuze: ecocheques bestellen of de waarde als een brutobedrag uitbetalen. Kiest u voor het bruto, dan moet u het bedrag weliswaar vermenigvuldigen met 1,5. Op dat brutobedrag betaalt u vanzelfsprekend patronale bijdragen, de werknemer betaalt er belastingen en RSZ op. Het is dus zeker niet voordeliger.
Elektronische cheques
De papieren ecocheque zoals we die al jaren kennen loopt op zijn laatste benen. Geen van de drie providers zal vanaf 2021 nog papieren cheques maken. Monizze bood al langer enkel elektronische cheques aan, Sodexho haalde vanaf 1 september de papieren cheques uit haar aanbod en Edenred stopt er op het einde van het jaar mee. Voor werknemers die al een maaltijdcheque-kaart hebben bij de provider waar u de ecocheques bestelt, wordt het bedrag gewoon op die kaart bijgeschreven. Dat geldt ook voor werknemers die al een kaart zouden hebben van een vorige werkgever. Voor de andere werknemers zal u eerst een kaart moeten bestellen.
FAVV stelt horecazaken vrij van jaarlijkse bijdrage