Mei en juni zijn de traditionele communiemaanden, maar ook maanden waarin verschillende feestdagen vallen. Maar wat als beide gebeurtenissen voor één van uw werknemers samenvallen? Vervalt dan de feestdag of het klein verlet voor de communie of kan hij toch beide opnemen?
Valt een feestdag samen met een andere afwezigheid, dan heeft in een aantal gevallen (ziekte en bevallingsrust <30 dagen, vakantie,…) de feestdag voorrang. In de andere gevallen (ziekte en bevallingsrust >30 dagen, ongewettigde afwezigheid, onbetaald verlof,…) vervalt de feestdag.
Klein verlet is bedoeld om de werknemer de gelegenheid te bieden om deel te nemen aan een familiale gebeurtenis (bijv. een begrafenis) of bepaalde burgerlijke verplichtingen te vervullen (bijv. verschijnen voor een rechtbank als getuige) op de dag waarop die gebeurtenis zich aandient. Heeft de werknemer op die dag reeds vrijaf (weekend, vrije dag in zijn uurrooster, vakantie), dan vervalt doorgaans het recht op klein verlet. Zo-ook wanneer de gebeurtenis die aanleiding geeft tot het klein verlet zou samenvallen met een feestdag. Die dag blijft dan gewoon een feestdag, het recht op klein verlet vervalt en mag niet op een ander moment genomen worden.
De plechtige communie vormt hierop een uitzondering. In dit geval kan het klein verlet verschoven worden naar de eerste activiteitsdag die de plechtigheid onmiddellijk voorafgaat of erop volgt, indien de communie zou samenvallen met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag.
Ook in geval van het huwelijk van uw werknemer of het overlijden van een naast familielid kan een werknemer binnen een beperkte tijdspanne zelf kiezen wanneer hij zijn dagen klein verlet opneemt.
Soepeler zijn dan de wet of cao voorschrijft mag natuurlijk altijd. Zo kan u steeds met uw werknemer afspreken dat hij het klein verlet op een andere dag mag opnemen.