Een onbezoldigde stagiair tewerkstellen in uw zaak, kan dat zomaar? In uitzonderlijke gevallen, in het kader van opleidingen en voor een beperkte periode, is het mogelijk. Daarnaast bestaat ook het stelsel van duaal leren, waarin jongeren hun leertijd deels op de schoolbanken en deels op de werkvloer doorbrengen. Maar zodra de stage niet meer in het kader van een opleiding plaats vindt, zal u een BIS-contract moeten afsluiten met de VDAB of een beroep moeten doen op één van de andere formules die deze dienst aanbiedt.
De Beroepsinlevingsstage (BIS)
De BIS, voorheen de “BIO-baan”, werd in het leven geroepen om een einde te maken aan de wildgroei aan stages waarvoor geen duidelijk wettelijk kader bestond. Iedereen die in België mag werken kan zo’n BIS afsluiten: werkzoekende, werknemer, zelfstandige, student,… Zo lang het maar niet gaat om een stage in het kader van een opleiding.
Om met een BIS-stagiair te werken moet de werkgever een schriftelijke overeenkomst afsluiten en een stageplan opstellen. U betaalt de BIS-stagiair een maandelijkse minimumvergoeding van 796,90 euro. U mag ook niet vergeten om deze stagiairs in dimona aan te geven.
De verplichte schoolstage
Stages in het kader van een opleiding in een onderwijsinstelling of opleidingscentrum die een student moet doorlopen om een diploma of getuigschrift te behalen, vallen niet onder de BIS-regeling. De onderwijsinstelling zal meestal zelf een driepartijenovereenkomst voorzien en zal ook de regels bepalen rond de duur, de opdrachten, de verplichtingen van beide partijen en de beëindigingsvoorwaarden. De schoolstage is de meest voorkomende stage in België.
Dergelijke stages zijn onbezoldigd. Kent u toch een loon toe, dan dient u zich aan de sectorbarema’s te houden. Het toekennen van een onkostenvergoeding (voor verplaatsingen, maaltijden, verblijf) is wel toegestaan. Voor dit type stagiair is ook geen dimona nodig.
Mits toestemming van zijn onderwijsinstelling kan een student ook een stage aannemen buiten het curriculum. In dat geval zal een “vrijwillige stageovereenkomst” worden opgesteld aan dezelfde voorwaarden als de traditionele stage.
Duaal leren
Via duaal leren verwerven jongeren vaardigheden op school én op de werkplek. Deeltijds werken, deeltijds leren dus. In Vlaanderen worden momenteel al meer dan 50 erkende opleidingen in het kader van duaal leren aangeboden. Als u mee wil draaien in het circuit van het duaal leren, dient uw onderneming wel vooraf een erkenning aan te vragen. Afhankelijk van het aandeel van de uren die de leerling op de werkplek doorbrengt is al dan niet een leervergoeding verschuldigd die ca. 500 euro bedraagt en zal u oon een dimona-aangifte moeten doen.
Andere vormen van werkplekleren
Naast de Beroepsinlevingsstage kent de VDAB nog een aantal andere formules van “werkplekleren”.
Met de Individuele Beroepsopleiding (IBO) leidt u een werkzoekende gedurende 1 tot 6 maanden op in uw bedrijf. U betaalt hiervoor geen loon of RSZ, wel een vaste maandelijkse opleidingspremie.
Een Opleidingsstage biedt cursisten die bij de VDAB een beroepsopleiding volgen de kans om ervaring op te doen in een echte werkomgeving. U betaalt de stagiair geen loon.
In een Korte opleiding met stage op de werkvloer biedt u werkzoekenden een opleiding aan op de werkvloer van maximum vijf dagen.
Met een Werkervaringsstage (WES) geeft u een werkzoekende die het moeilijk heeft om werk te vinden de kans ervaring op te doen op de werkvloer en zijn competenties bij te schaven.
En de Beroepsverkennende stage tot slot is een eerder oriënterende stage waarin een werkzoekende de kans krijgt om te ontdekken of het beroep bij hem past en of hij over de nodige competenties beschikt. Deze laatste twee stages kunnen enkel op initiatief van de VDAB worden opgestart.