Werknemers die ziek zijn tijdens hun vakantie genieten vanaf volgend jaar van gewaarborgd loon terwijl ze de “verloren” vakantiedagen op een later moment kunnen inhalen. Daarmee komt een einde aan de regel die ons jarenlang werd ingepompt dat “de eerst ingegane schorsing primeert”.
Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op 30 mensen ziek wordt bij het begin van de vakantie. Wanneer een werknemer nu ziek is tijdens zijn of haar vakantie wordt er gekeken naar de ingangsdatum van beide schorsingen. De schorsing die het eerst is ingegaan heeft daarbij voorrang op de andere.
Met andere woorden: heeft de werknemer vakantie gepland vanaf volgende week maandag, maar brengt hij deze week een doktersbriefje voor een week binnen vanaf donderdag, dan zet u op de loonbrief ziekte tot en met volgende woensdag en begint de vakantie pas vanaf volgende donderdag te lopen. Wordt de werknemer echter ziek nadat zijn vakantie is ingegaan, dan zal er op de loonbrief enkel vakantie te zien zijn. De werknemer heeft dus pech.
Het vertrouwde principe dat de eerst ingegane schorsing primeert, komt nu, onder druk van Europa, te vervallen. Vanaf 1 januari 2024 zullen ook werknemers die tijdens hun vakantie ziek worden hun recht op gewaarborgd loon behouden. De geplande verlofdagen die hierdoor wegvallen mag men overdragen naar een latere datum binnen het vakantiejaar. De idee hierachter is dat werknemers die ziek zijn tijdens hun vakantie geen echte vakantie hebben kunnen genieten.
Hetzelfde geldt eveneens voor een aantal andere afwezigheden zoals arbeidsongeval, bevallingsrust, adoptieverlof en geboorteverlof.
Verplicht medisch attest
Werknemers die van deze nieuwe mogelijkheid gebruik willen maken, zullen wel een medisch attest moeten afleveren. Dit binnen de twee werkdagen vanaf het begin van de ziekte, tenzij het arbeidsreglement een kortere periode voorziet, of zo snel mogelijk in geval van bijvoorbeeld een ongeval of hospitalisatie. Deze verplichting geldt ook indien een attest in andere omstandigheden niet vereist zou zijn of niet in het arbeidsreglement voorzien is.
Daarnaast moet de werknemer die tijdens zijn arbeidsongeschiktheid elders verblijft dan op het door de werkgever gekende adres, zijn werkgever hierover onmiddellijk inlichten. Deze verplichting bestaat nu ook al.
Overdracht verlofdagen
De werknemer kan de vakantiedagen die hij door de arbeidsongeschiktheid niet heeft kunnen opnemen, overdragen tot 31 december van het jaar van de ongeschiktheid, en niet zoals aanvankelijk voorzien binnen de 24 maanden na afloop. Hij zal uitdrukkelijk aan de werkgever moeten meedelen dat hij van dit recht op behoud van vakantiedagen wil gebruik maken.
De arbeidsongeschiktheid zal de vakantieperiode echter niet automatisch verlengen. Werknemers die hun uitgestelde vakantiedagen aansluitend op hun arbeidsongeschiktheid willen opnemen, moeten dit meteen samen met hun medisch attest aan de werkgever meedelen. Deze laatste zal hiervoor wel eerst zijn akkoord moeten geven.
Wijzigen arbeidsreglement
In uw arbeidsreglement zal u de verplichtingen moeten vermelden waaraan de werknemer moet voldoen als hij van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Deze aanpassing kan gebeuren zonder dat de normale procedure voor de wijziging van een arbeidsreglement moet gevolgd worden, tenzij u er bijkomende voorwaarden zou inzetten, over bijvoorbeeld de taal waarin het medisch attest moet opgesteld zijn.
Klanten van Horecafocus sociaal bureau ontvangen hiervoor in de loop van december een bijlage die zij aan hun arbeidsreglement kunnen toevoegen.
Wacht niet te lang om uw vervangende feestdagen voor 2024 vast te leggen