Werkgevers die tijdens het schooljaar 2020-21 nog een leerwerkplek aanbieden in het kader van duaal of alternerend leren krijgen van de Vlaamse Regering een aanvullende stagebonus van 1.000 euro.
Alternerend en duaal leren
In het stelsel van alternerend leren krijgen jongeren een deel van hun opleiding op de schoolbanken en het andere deel op de werkvloer. De bekendste vorm van alternerend leren is het “duaal leren” waarin les- en werkplekcomponent zijn vastgelegd in een standaardtraject. Werkgevers die in dit traject willen stappen, dienen hiervoor eerst een erkenning aan te vragen.
Afhankelijk van het aantal uren op de werkvloer bestaan er drie types van alternerend leren:
-
de Overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO)
-
de Stageovereenkomst Alternerende Opleiding (SAO)
-
de gewone deeltijdse arbeidsovereenkomst.
In een OAO wordt de leerling minstens 20 uur per week (gemiddeld op jaarbasis) op de werkvloer opgeleid. Omdat de hoofdbedoeling van de OAO het aanleren van een beroep is, betaalt de werkgever aan de leerling geen loon, maar een maandelijkse leervergoeding van maximaal 560,90 euro per maand.
De stagebonus
De werkgever die in Vlaanderen een jongere opleidt in het kader van alternerend leren, maakt bovendien in bepaalde gevallen aanspraak op een stagebonus. Wat zijn hiervoor de voorwaarden?
-
De jongere wordt opgeleid door een werkgever in het Vlaamse Gewest.
-
De jongere wordt in het schooljaar waarvoor de bonus wordt aangevraagd minstens 3 maanden in uw onderneming opgeleid. Een schooljaar loopt van 1 september tot 31 augustus. Een jongere vinden van 1 juni tot 31 augustus kan dus in principe nog perfect.
-
De jongere is jonger dan 18 jaar op 1 september van het schooljaar waarvoor de bonus voor de eerste keer wordt aangevraagd.
U ontvangt de stagebonus 1 keer per schooljaar, voor elke jongere uit een alternerende of duale opleiding die u opleidt in uw onderneming en dit gedurende maximum drie schooljaren. De bonus tijdens de eerste twee jaren bedraagt 500 euro, in het derde jaar stijgt de bonus tot 750 euro.
Op de
stagebonussimulator van de Vlaamse overheid kan u zelf nagaan of u in aanmerking komt voor de stagebonus.
De Startbonus
Ook de jongere zelf ontvangt een bonus van hetzelfde bedrag wanneer hij geslaagd is voor een schooljaar.
Tijdelijke verhoging van de stagebonus
Om ondernemingen te stimuleren om tijdens deze moeilijke periode werkplekken ter beschikking te stellen aan jongeren, besliste de Vlaamse Regering op 23 april 2021 tot een éénmalige retroactieve uitbreiding en verhoging van deze stagebonus voor schooljaar 2020-21.
Alle ondernemingen die tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021 een leerwerkplek aanbieden aan jongeren in een duale of alternerende opleiding voor minstens 3 maanden, kunnen in aanmerking komen voor deze bijkomende vergoeding. U moet hiervoor voldoen aan alle normale voorwaarden van de stagebonus, alleen de leeftijdsvoorwaarde valt uitzonderlijk weg. De eenmalige bijkomende bonus kan dus ook aangevraagd worden voor jongeren ouder dan 18 jaar.
De aanvullende stagebonus bedraagt 1.000 euro bovenop de bestaande stagebonus.
Hoe aanvragen?
Diende u voor het schooljaar 20-21 reeds een aanvraag voor een stagebonus in, dan zal u de aanvullende stagebonus automatisch ontvangen.
Hebt u de stagebonus nog niet aangevraagd, dan kan u dat doen via het
aanvraagformulier op de website van de Vlaamse overheid.
Aanvragen kunnen worden ingediend zodra er drie maanden opleiding op de werkvloer voorbij zijn en ten laatste tot 31/12/2021.