In mei vallen er drie feestdagen. Op 1 mei was u wellicht nog gesloten, op 13 en 24 mei misschien niet meer. Of u moest niet over een rendabel terras beschikken. Er zijn dus heel wat scenario’s mogelijk wat de betaling van deze feestdagen betreft.
U bent open op 13 mei en uw werknemer is aan het werk.
Dit is op zich de meest eenvoudige situatie. Werknemers in de horeca die werken op een feestdag ontvangen een toeslag van 2 euro bovenop elk gewerkt uur. De maximale toeslag wordt wel begrensd tot 12 euro per dag. Het is dus goedkoper om één werknemer acht uur te laten werken (toeslag van 12 euro), dan twee werknemers vier uur (2 keer 8 euro toeslag).
De werknemer zal zijn feestdag vervolgens op een ander moment moeten opnemen. Het gaat hier om een betaalde dag afwezigheid die in de plaats komt van een gewone werkdag of een werkloosheidsdag. Het recupereren van feestdagen wordt wel eens vergeten.
U bent open op 13 mei en uw werknemer werkt niet.
Bent u open op 13 mei, maar werkt een bepaalde werknemer die dag niet, dan neemt die m.a.w. zijn feestdag op dat moment op. Wie die feestdag betaalt hangt af van de prestaties van die werkgever tijdens de 14 dagen die aan de feestdag voorafgaan. Vallen er voor deze werknemer enkel dagen tijdelijke werkloosheid in deze periode, dan is de feestdag ten laste van de RVA en geeft u ook gewoon een werkloosheidsdag door aan uw sociaal bureau. Viel er binnen die 14 dagen echter minstens één gewerkte dag, vakantie, ziekte,… dan betaalt de werkgever de feestdag.
U bent niet open op 13 mei.
Ook als u niet open bent op de feestdag zal u per werknemer moeten nagaan of er al dan niet andere dagen dan tijdelijke werkloosheid vielen binnen de 14 dagen voorafgaand aan de feestdag. Dat zal ook hier bepalen wie de feestdag moet betalen, u of de RVA.