Op 8 mei, maar waarschijnlijk ook op het moment dat de binnenhoreca zal mogen heropenen, zal nog niet elke werknemer zijn of haar vaccinatie hebben gekregen. Bij ziektesymptomen die op COVID-19 kunnen wijzen, let u dus best nog steeds goed op. Wat doet u in zo’n geval?
Als werkgever moet u waken over de veiligheid en de gezondheid van uw werknemers en dat betekent in deze tijden extra voorzichtig zijn. Werknemers met gezondheidsklachten mag u niet aan het werk zetten. Treden er klachten op tijdens het werk, stuur de werknemer dan onmiddellijk naar huis. Is de werknemer niet meer in staat om op eigen kracht naar huis te gaan, bel dan een familielid of een taxi. Plaats de werknemer in afwachting van zijn transport in een afzonderlijke ruimte. Zorg ervoor dat de werknemer een mondmasker draagt en de handen ontsmet voor het vertrek en laat de werknemer onmiddellijk een arts raadplegen die corona kan vaststellen of uitsluiten.
Zodra de werknemer vertrokken is, verlucht u grondig alle ruimtes en ontsmet u alle voorwerpen en oppervlakken waarmee de werknemer tijdens de voorbije twee dagen in aanraking is geweest.
Naar de collega’s toe hoeft u niet meteen te panikeren, zij kunnen voorlopig aan het werk blijven. Maan hen wel aan om gedurende enkele dagen extra aandachtig te zijn voor hun eigen gezondheidstoestand en tweemaal daags hun koorts te meten. In het geval er symptomen zouden optreden, dienen ze u hiervan onmiddellijk te verwittigen. U hoeft ook uw zaak niet te sluiten, zelfs niet wanneer het over een corona-besmetting zou gaan.
Wat met het loon en de prestaties van de zieke werknemer? Een werknemer die gezond aan het werk begon en tijdens de loop van de dag ziek het werk moet verlaten, heeft recht op het loon voor de volledige dag. Aan uw sociaal bureau geeft u dus de geplande uren voor die dag door als gewerkte uren. Pas vanaf de volgende dag begint ook op de loonbrief de ziekteperiode. De werknemer zal zijn arbeidsongeschiktheid wel moeten kunnen staven met een doktersattest indien u daarom vraagt.