Sinds 2008 kunnen werkgevers door middel van een bonusplan of "niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel" op een erg budgetvriendelijke manier bonussen uitbetalen aan hun personeel.
Omdat er op deze bonus geen bedrijfsvoorheffing, noch sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd waren, maar enkel een solidariteitsbijdrage van 33%, bespaarde u zo al gauw 20 tot 25 % op uw jaarlijkse loonkost !
Aan de bonus zijn wel enkele vormvereisten gekoppeld. Zo moet de bonus afhankelijk zijn van collectieve doelstellingen die tevens meetbaar, objectief verifieerbaar en onzeker moeten zijn. Bovendien moet het bonussysteem ingevoerd worden via een cao of een toetredingsakte en goedgekeurd worden door de FOD Financiën.
Door de plotse verandering van de spelregels, zullen werknemers nu een solidariteitsbijdrage van 13,07% moeten betalen op de bonussen die vanaf 1 januari 2013 worden uitbetaald. Dus ook als die in 2012 zijn verdiend. "Een sluwe ingreep waar de werknemer de dupe van wordt", reageren experts op de besparingsmaatregel.
Toch is het nog mogelijk om de bonussen van 2012, of althans een deel ervan, nog vrij van solidariteitsbijdrage te betalen in 2012. Maar dan moet u wel heel snel zijn. U moet dan ten laatste op 31 december 2012 tot de betaling overgaan én zal moeten bewijzen dat het objectief (bijv. de omzet) op het moment van de betaling al werd behaald.
Er is echter ook een positieve keerzijde aan de nieuwe maatregel. Het maximumbedrag van de bonus wordt vanaf 1 januari 2013 opgetrokken van 2.380 tot 3.100 euro. Bovendien blijft het bonusplan buiten de loonnorm, die voor de periode 2013-14 voorschrijft dat de gemiddelde loonkosten niet méér mogen stijgen dan de index en de baremische verhogingen.
Het bonusplan blijft ook fiscaal aftrekbaar en telt niet mee in de berekening van eindejaarspremie en vakantiegeld.
Wilt u weten wat het bonusplan voor u kan betekenen, of wenst u hulp bij het opstellen van een bonusplan, neem dan contact met ons op via
of 03/286.95.80