Voor werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte gelden strenge aanwervingsformaliteiten. Zo dient de werknemer te beschikken over een geldige verblijfstitel en afhankelijk van het type verblijfstitel (A, B of C) ook over een arbeidskaart. In uiterste gevallen zal u als werkgever ook nog een arbeidsvergunning moeten kunnen voorleggen.
Buitenlandse studenten ontsnappen in principe niet aan deze verplichtingen. Tenzij ze onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte, of in het bezit zijn van een vestigingsvergunning of de toelating hebben om onbeperkt in België te verblijven.
Tijdens de schoolvakanties zijn de regels echter iets soepeler. Wanneer de student voldoet aan volgende twee voorwaarden, dan is geen arbeidskaart of -vergunning vereist:
- de student verblijft wettelijk in België
én
- de student is in ons land ingeschreven in een onderwijsinrichting voor het volgen van onderwijs met een volledig leerplan (avondonderwijs en onderwijs voor sociale promotie vallen hier niet onder),
Let wel ! Deze vrijstelling geldt niet voor buitenlandse studenten die enkel in de zomer naar België zouden komen om er een studentenjob uit te oefenen. Ook voor studenten die buiten de schoolvakanties willen werken blijven de eerder vermelde vergunningen vereist.
Een student van buiten de EER die zijn vakantiejob na september zou verder zetten, moet deze documenten dus nog wél kunnen voorleggen !
Studenten die een verplichte stage lopen in België in het kader van studies, zijn eveneens vrijgesteld. Ongeacht hun verblijfssituatie.
Op illegale tewerkstelling van buitenlandse werknemers staan zware boetes. Ga hier dus niet te licht over !