In sommige gevallen bent u als werkgever inderdaad verplicht om uw werknemer zelfs na het einde van diens arbeidsovereenkomst één of meerdere feestdagen uit te betalen. Dit hangt af van het aantal dagen dienst in de onderneming.
-
Was uw werknemer minder dan 15 dagen in dienst, dan heeft hij geen recht op loon voor de feestdagen die na het einde van zijn overeenkomst vallen.
-
Was uw werknemer 15 dagen tot 1 maand bij u in dienst, dan heeft hij recht op de nabetaling van één feestdag die valt binnen de 14 dagen na het einde van zijn arbeidsovereenkomst.
-
Was uw werknemer meer dan één maand onderbroken bij u in dienst, dan heeft hij recht op de betaling van alle feestdagen die vallen binnen de 30 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst.
Dit geldt eveneens voor uitzend- en studentencontracten. Extra's hebben echter nooit recht op nabetaalde feestdagen.
Stel, op 29 april ontslaat u uw barman die reeds drie jaar voor u werkt. Bovenop de verbrekingsvergoeding zal u hem dus ook de feestdagen van 1 mei, 14 mei en 25 mei moeten uitbetalen.
Het recht op nabetaalde feestdagen vervalt evenwel wanneer de werknemer zelf ontslag neemt, in onderling akkoord uit dienst gaat of ontslagen wordt om dringende reden.
U hoeft de feestdagen ook niet te betalen indien uw werknemer op het ogenblik van de feestdag reeds bij een andere werkgever werkt. Aangezien u dit op voorhand niet altijd zal weten, doet u er best aan om de nabetaalde feestdagen niet onmiddellijk te betalen en af te wachten of uw werknemer de feestdagen opeist. In dat laatste geval kan u eventueel zelfs nog eerst om een bewijs of een verklaring op eer vragen dat hij niet reeds elders tewerkgesteld is.
Lees ook:
Daar is de lente, daar zijn de feestdagen (1)
Daar is de lente, daar zijn de feestdagen (2)
Daar is de lente, daar zijn de feestdagen (3)