5 mei '15
Indexsprong officieel, maar toch nog indexaties mogelijk?
Even opfrissen. Een indexsprong van 2% was één van de meest gecontesteerde maatregelen die de regering na haar aanstelling aankondigde. Vorige week verscheen de wet hierover in het staatsblad.
Hoe zo'n indexsprong precies in zijn werk gaat is een complex en technisch verhaal. Het gaat hierbij om een tijdelijke blokkering van de "afgevlakte gezondheidsindex". Die afgevlakte gezondheidsindex is de gemiddelde waarde van de gezondheidsindex van de voorbije vier maanden. De gezondheidsindex is een vastgelegde korf van goederen en diensten, waarvan maandelijks de prijs wordt bijgehouden om op basis daarvan de kosten van het levensonderhoud te meten.
In maart 2015 bedroeg die afgevlakte gezondheidsindex 100,66. Dat cijfer dient de komende maanden/jaren als norm.
Vanaf april wordt een "referentie-index" in het leven geroepen, waarbij het maandelijkse indexcijfer steeds met 2% wordt verlaagd. Pas wanneer de referentie-index de afgevlakte gezondheidsindex van maart 2015 opnieuw inhaalt, houdt de blokkering op en is de sprong van 2% genomen.
Concreet. Stel dat de afgevlakte gezondheidsindex in december 2015 101,98 zal bedragen, dan is de referentie-index 101,98*0,98 = 99,94. Vermits dat lager is dan de 100,66 van maart 2015, wordt de blokkering hiermee niet opgeheven. Pas wanneer de afgevlakte gezondheidsindex 102,73 bereikt, zal de blokkering ophouden te bestaan en mogen de lonen terug geïndexeerd worden.
Hiermee zijn we echter pas halverwege ons verhaal. Hoe een index wordt toegepast, verschilt naargelang de sector. Grosso modo onderscheiden we twee types van indexeringen: de vaste percentages op een onbekend tijdstip en de onbekende percentages op een vast tijdstip.
In beide gevallen zal men gewoon de bestaande indexformules blijven toepassen, maar wel met de geblokkeerde afgevlakte gezondheidsindex in plaats van met de normale index.
In het type "vast percentage, onbekend tijdstip" heeft dit voor gevolg dat de indexering gewoon opschuift tot na de blokkeringsperiode.
In het type "vast tijdstip, variabel percentage", waartoe bijvoorbeeld het pc 302 voor de horeca en het pc 200 voor de bedienden behoren, kan echter ook tijdens de blokkeringsperiode een kleine indexaanpassing voorkomen. De echte "sprong" zal hier pas na afloop van de blokkeringsperiode plaatsvinden. De technische details besparen we u.
Hou er dus rekening mee dat, hoewel in volle bevriezing van de index, de lonen van de horeca op 1 januari 2016 toch lichtjes kunnen stijgen.
Anderzijds bestaat er ook nog steeds een kans dat de indexsprong zal worden herroepen. De vakbonden hebben immers beslist om naar het Grondwettelijk Hof te trekken om de indexsprong nietig te laten verklaren.