Tot 30 september 2016 konden de sectoren waarin een cao, akkoord of gebruik bestond van in de hand uitbetaling dit ter kennisgeving meedelen aan de FOD Werk. Op de valreep legde ook Horeca Vlaanderen zo’n kennisgeving neer, maar rond die aanvraag heerst momenteel nog heel wat verwarring.
Op de website van de FOD Werk kunnen we nu lezen dat de horecasector heeft laten weten dat er een sectoraal gebruik bestaat inzake uitbetaling van het loon in de hand voor de occasionele werknemers. Die worden vervolgens gespecifieerd als: studenten, gelegenheidswerknemers en werknemers tewerkgesteld binnen het kader van een flexi-jobarbeidsovereenkomst. Vaste werknemers worden niet vermeld.
Volgens Horeca Vlaanderen werd de aanvraag wel voor meerdere categorieën van werknemers ingediend en wacht men af welke interpretatie door de FOD zal weerhouden worden. Op 16 november zouden we daarover meer duidelijkheid moeten krijgen.
Deze kennisgeving is slechts de eerste stap in een hele procedure. Intussen blijft het in de hand uitbetalen nog steeds mogelijk, tot er een definitieve beslissing valt en dit uiterlijk tot 1 april 2017.
Volgens Horeca Vlaanderen geldt dit uitstel niet enkel voor de occasionele werknemers, maar ook voor de vaste werknemers. M.a.w. in afwachting van de interpretatie van en de beslissing over de aangevraagde uitzondering, kunnen alle werknemers in het paritair comité van de horeca voorlopig nog in de hand uitbetaald worden. Eenmaal de beslissing over de aanvraag is gevallen, zal meteen duidelijk worden of en op welke werknemers de uitzondering van toepassing zal blijven.
Inmiddels stellen we vast dat meer en meer werkgevers hun werknemers giraal beginnen uit te betalen.
Oudere of jongere werknemers aanwerven, vergeet het niet te melden aan uw sociaal secretariaat