De Arbeidsdeal met zijn nieuwe regels rond opleiding is intussen iets meer dan een jaar oud. Hoever staat u met het individueel opleidingsrecht van uw werknemers en hebt u al een opleidingsplan uitgewerkt? Als alles gaat zoals gepland, zal u de gegevens hierover vanaf 1 april 2024 in een nieuwe online tool moeten invullen.
Individueel opleidingsrecht
Werkgevers met minstens 20 werknemers moeten vanaf 1 januari 2024 per voltijder gemiddeld vijf opleidingsdagen per jaar voorzien gedurende de komende vijf jaar, 25 dagen dus in totaal. Na afloop van die vijf jaar begint in 2029 een nieuwe periode van vijf jaar enz. Voor deeltijdse werknemers en werknemers die niet de volledige periode in dienst zijn, wordt een pro rata berekend in functie van het arbeidsregime of het aantal volledige maanden in dienst.
Voor werkgevers met minstens 10, maar minder dan 20 werknemers, geldt een opleidingsrecht van één dag.
Het kan hierbij gaan om zowel formele als informele (bijv. op de werkvloer) opleidingen.
Formeel opleidingsplan
Elk opleidingsbeleid begint met een opleidingsplan. Daarom moeten werkgevers met minstens 20 werknemers voortaan ook jaarlijks, vóór 31 maart, zo’n opleidingsplan opstellen. Hierin staat o.a. wat de noden van de werknemers zijn, welke opleidingen de werkgever aanbiedt en voor welke doelgroep ze bedoeld zijn. Uiterlijk op 15 maart moet de werkgever dat plan al voorleggen aan de werknemers.
Federal Learning Account
Uiterlijk op 1 april 2024 komt daar nog een verplichting bij. De werkgever zal vanaf die datum een overzicht van de opleidingskredieten, de gevolgde opleidingen en opleidingsdagen moeten bijhouden in een online tool, de Federal Learning Account (FLA). De werkgever zal zijn werknemers ook moeten informeren over het bestaan van deze tool, zodat zij via
mycareer.be hun opleidingskrediet kunnen opvolgen. Die informatie moet gegeven worden bij indiensttreding en vervolgens minstens één keer per jaar. Voor werknemers die een e-mailadres hebben geregistreerd via
mycareer.be of hebben gedeeld via hun eBox neemt Sigedis die taak van de werkgever over. Voor de andere werknemers stelt Sigedis een document ter beschikking van de werkgever die dit aan zijn werknemer moet bezorgen.
De opleidingsgegevens (gevolgde opleidingen, opleidingsdagen en -uren) moeten per kalenderkwartaal worden bijgehouden en ten laatste binnen de maand na afloop van het kwartaal worden aangevuld. Voor nieuwe werknemers moet de registratie gebeuren binnen 60 kalenderdagen vanaf de indiensttreding. De werkgever moet ook de gegevens controleren die door anderen worden aangevuld, zoals de opleidingsverstrekker of Sigedis. Die laatste zal de persoonsgegevens, het initiële opleidingsrecht en het resterende saldo invullen.
Werkgevers die zich niet aan deze bijkomende verplichting houden, zullen voorlopig niet worden beboet, maar komen op een “zwarte lijst” te staan die wordt meegedeeld aan de inspectiediensten.