Op 1 juli is het nieuwe doelgroepenbeleid van de Vlaamse Regering van start gegaan. Dit houdt in dat de oude kortingen voor oudere en jongere werknemers ophouden te bestaan en vervangen worden door een nieuwe regeling. Ook de Activa-kaarten, de korting voor langdurig werklozen en de VDAB-premie voor 50-plussers verdwijnen.
Enkel persoonsgebonden verminderingen
Deze ingrijpende wijzigingen kaderen in de Zesde Staatshervorming, waarbij federale bevoegdheden worden overgeheveld naar de verschillende gewesten.
Niet alle doelgroepverminderingen verhuizen naar de gewestelijke overheden. Dat is enkel het geval voor de persoonsgebonden verminderingen.
Aan de doelgroepvermindering eerste aanwervingen, de doelgroepvermindering collectieve arbeidsduurvermindering/vierdagenweek, de structurele lastenvermindering en de GKS-korting voor de horeca wijzigt er op dit moment niets. Zij blijven federale materie.
Nadruk op drie categorieën
Elk gewest mag daarbij zijn eigen accenten leggen. De regels kunnen (zullen) dus van gewest tot gewest verschillen. Vlaanderen legt de nadruk op 3 doelgroepen:
-
Jongeren (<25 jaar)
-
Ouderen (>55 jaar)
-
Personen met een arbeidshandicap (Vlaamse OndersteuningsPremie)
Tewerkstellingsplaats bepaalt de bevoegdheid
De vestigingseenheid bepaalt welke regelgeving van toepassing is, die van het Vlaamse, Waalse of Brusselse gewest. De drie gewesten werken echter aan verschillende snelheden. Momenteel is Vlaanderen de enige die zijn huiswerk al klaar heeft. Brussel en Wallonië zullen waarschijnlijk pas volgend jaar van start gaan. Intussen blijven daar de oude, federale regels gelden.
De woonplaats van de werknemer ligt in een ander gewest
De woonplaats van de werknemer is dus niet van tel. Jongeren of ouderen die in een vestigingseenheid in het Vlaams Gewest werken maar in Brussel of Wallonië wonen, geven eveneens recht op Vlaamse doelgroepvermindering.
Jongeren zullen wel eerst een elektronisch dossier moeten openen bij de VDAB. Terzelfdertijd moeten zij ook ingeschreven zijn als werkzoekende bij de arbeidsbemiddelingsdienst van hun eigen gewest, zijnde FOREM voor Wallonië of ACTIRIS voor Brussel. Een 55-plusser die in Brussel of Wallonië woont zal zich minstens één dag als werkzoekende moeten inschrijven bij de VDAB.
Een verhuis van de werknemer naar een ander gewest heeft geen invloed op lopende kortingen.
De werknemer verhuist naar een vestigingseenheid in een ander gewest
De oudere of jongere werknemer die vanaf 1 juli 2016 wordt aangeworven in een Brusselse of Waalse vestigingseenheid en daarna verhuist naar een Vlaamse vestigingseenheid van diezelfde werkgever, heeft daar nog recht op het resterende saldo van de Vlaamse doelgroepvermindering. De periode begint dan te tellen vanaf de datum van de oorspronkelijke aanwerving.
Omgekeerd, als een werknemer van een Vlaamse naar een Waalse of Brusselse vestigingseenheid verhuist, vervalt de Vlaamse korting en geeft de werknemer eventueel nog wel recht op de kortingen die in het andere gewest zijn voorzien.