De Vlaamse Ondersteuningspremie, kortweg VOP, is een premie voor werkgevers die een persoon met een arbeidshandicap of -beperking aanwerven of tewerkstellen. De premie is bedoeld om rendementsverlies van deze werknemers te compenseren en om hun integratie in het arbeidscircuit te bevorderen. Op die manier wil de Vlaamse overheid het voor werkgevers aantrekkelijker maken om personen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen of te houden.
De VOP-premie is er zowel voor loontrekkenden als voor zelfstandigen (in hoofd- en bijberoep). Ook uitzendkantoren kunnen voor eigen werknemers of uitzendkrachten een VOP aanvragen; de procedure en voorwaarden zijn dezelfde als voor een andere tewerkstelling.
De betrokken werknemer moet zijn domicilieadres hebben in Vlaanderen of Brussel en moet een arbeidsbeperking hebben die officieel erkend is door de VDAB. Die erkenning gebeurt na een gesprek met een bemiddelaar, waarin de werknemer de nodige bewijsstukken dient voor te leggen voor de beoordeling van zijn beperking.
Er bestaan twee soorten arbeidsbeperkingen:
-
Een arbeidshandicap is een aandoening van psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard die mogelijk aanpassingen vereist om de job goed te kunnen uitvoeren. Denken we hierbij aan slechthorendheid, slechtziendheid, rugklachten, autisme, stoma-patiënten, …
-
Een psychosociale problematiek kan bijvoorbeeld een verslavingsverleden zijn of zware financiële problemen.
De premie werd enkele jaren geleden nog verder uitgebreid naar mensen die vanuit de sociale economie naar een job in het normaal economisch circuit doorstromen en naar zelfstandigen in bijberoep.
Heeft de beperking van uw medewerker een invloed op zijn functioneren, dan komt u als werkgever in aanmerking voor de Vlaamse Ondersteuningspremie. Die invloed op het functioneren kan zich op verschillende manieren vertalen: een aangepast uurrooster, vakere of langere pauzes, verminderde flexibiliteit, meer tijd nodig om taken of handelingen aan te leren, meer begeleiding nodig, meer fouten maken,…
De VOP wordt berekend als een percentage van het geplafonneerde referteloon en wordt gedurende vijf jaar toegekend vanaf het kwartaal van aanvraag (en dus niet met terugwerkende kracht vanaf de indiensttredingsdatum). Het bedrag van de VOP daalt van 40% in het eerste jaar, over 30% in het tweede jaar, tot 20% vanaf het derde jaar. Het referteloon waarop de korting wordt berekend is de som van het bruto en de verplichte werkgeversbijdragen minus eventuele verminderingen van sociale zekerheidsbijdragen, geplafonneerd tot het dubbele van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen GGMMI (vanaf 01.09.2018 bedraagt dat €1.593,76). Voor zelfstandigen geldt een aparte berekening.
De aanvraag voor de VOP dient u in bij het departement Werkgelegenheid van de Vlaamse overheid en kan pas gebeuren vanaf het moment dat de werknemer werd aangeworven.
Meer info op
werk.be.