De Wet betreffende de Binnenluchtkwaliteit is bijna een jaar oud en dat betekent dat horecauitbaters nog maar enkele weken de tijd hebben om actie te ondernemen. Tijdens de eerste 12 maanden werden nog geen echte verplichtingen opgelegd. Vanaf 10 december moet u wel met een aantal dingen in orde zijn.
Een doorsnee mens brengt 85 procent van zijn tijd door in gesloten ruimtes. Toch worden er momenteel nauwelijks kwaliteitseisen gesteld aan de lucht die we daar inademen. Een goede luchtkwaliteit is nochtans essentieel om het risico op overdracht van virussen zoals corona en griep, maar ook verkoudheden via aërosolen aanzienlijk te verminderen.
De ventilatiewet is sinds 12 december 2022 van kracht en geldt voor alle publiek toegankelijke gesloten ruimtes. Hiermee worden bedoeld “alle door deuren of muren gesloten lokalen voorzien van een plafond of een vloer die niet beperkt zijn tot de familiale of louter professionele sfeer”. Met andere woorden: horecazaken, bioscopen, theaterzalen, scholen, ziekenhuizen,…
Vanaf 10 december 2023 zijn de uitbaters van deze gebouwen verplicht:
-
een CO2-meter te installeren om te meten of de luchtkwaliteit voldoet aan het referentieniveau;
-
een risicoanalyse uit te voeren waarin worden beschreven: de ruimtes, de activiteiten die erin plaatsvinden, de mogelijke bronnen van binnenluchtverontreiniging, de aanwezige ventilatie- en luchtzuiveringsapparatuur;
-
een actieplan op te stellen om, al dan niet in fasen, de binnenluchtkwaliteit te bereiken die aan de referentieniveaus voldoet.
Die referentieniveaus zijn in de eerste plaats indicatief en voorlopig niet-bindend. De wet verplicht de verantwoordelijken voor de gebouwen dus niet om binnenlucht van goede kwaliteit te leveren, maar moedigt hen aan de bestaande luchtkwaliteit in hun gebouwen te meten en om deze te verbeteren.
Vanaf 1 januari 2025 komt er wel een certificatiesysteem met luchtkwaliteitslabel dat in de zaak moet worden uitgehangen zodat het publiek weet dat de binnenluchtkwaliteit in het gebouw gemeten en gecontroleerd wordt. Na het behalen van een kwaliteitslabel moeten uitbaters minstens dezelfde kwaliteit blijven garanderen.
Op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu kan u een
lijst met vaak gestelde vragen over binnenluchtkwaliteit raadplegen.
Lees ook:
Nieuwe regels rond luchtkwaliteit in publiek toegankelijke gesloten ruimtes