Hebben werknemers die het bedrijf verlaten nog recht op een eindejaarspremie? De regels en voorwaarden voor de toekenning van de eindejaarspremie zijn per sector verschillend. Hoe zit het in de horeca?
In sommige gevallen heeft een werknemer bij uitdiensttreding nog recht op een eindejaarspremie. De wijze van uitdiensttreding is daarbij van belang. Bij een onderling akkoord, ontslag door de werknemer of ontslag wegens dringende reden door de werkgever kan de werknemer geen aanspraak maken op een eindejaarspremie. Bij een ontslag door de werkgever, ook wanneer de werknemer een tegenopzegging geeft, of bij het aflopen van een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur, heeft de werknemer wel recht op een eindejaarspremie.
Tenminste als hij voldoende anciënniteit heeft opgebouwd. Zo moet de werknemer minstens twee maanden ononderbroken in dezelfde onderneming gewerkt hebben tijdens het kalenderjaar. De werknemer die niet aan deze voorwaarde voldoet, behoudt niettemin het recht op een eindejaarspremie voor zover hij drie jaar ononderbroken door een arbeidsovereenkomst verbonden was in dezelfde onderneming.
Ook werknemers die ontslagen worden wegens medische overmacht en die, al dan niet uit vrije wil, de onderneming verlaten om het wettelijke pensioen op te nemen, hebben recht op een eindejaarspremie.
Werknemers die uit vrije wil – ontslag of onderling akkoord – de onderneming (ten vroegste) op 31 december verlaten en over voldoende anciënniteit beschikken, behouden toch hun recht op de eindejaarspremie. Logisch, want het jaar is om, op 1 januari begint immers een nieuwe referteperiode.
Werknemers die de onderneming vóór het einde van het jaar verlaten, zullen vanzelfsprekend een geproratiseerde eindejaarspremie ontvangen. Voltijdse werknemers in een vijfdagenweek hebben recht op 1/12 van het maximumbedrag van de eindejaarspremie per schijf van 21,666 dagen effectieve of gelijkgestelde prestaties. Voltijdse werknemers tewerkgesteld in een vierdagenweek hebben recht op 1/12 van het maximumbedrag van de eindejaarspremie per schijf van 17,333 dagen effectieve of gelijkgestelde prestaties. Voor deeltijdse werknemers wordt de schijf bepaald door de volgende formule: gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van de werknemer x 52 weken / 12 maanden.
Voor de werknemers die door de werkgever worden ontslagen in de loop van het kalenderjaar of waarvan het contract van bepaalde duur eindigt en die recht hebben op een eindejaarspremie, zal de werkgever uiterlijk op het einde van de maand die volgt op het ontslag aangifte doen van de eindejaarspremie.
Teveel betaalde maandelijkse bijdragen aan het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca voor werknemers die uiteindelijk geen recht blijken te hebben op een eindejaarspremie, worden na afloop van dat jaar aan de werkgever teruggestort.
Werkgevers die toch een eindejaarspremie willen betalen aan werknemers die daar geen recht op hebben, brengen hun sociaal bureau hiervan op de hoogte dat dit vervolgens op die manier aan het Waarborg en Sociaal Fonds zal doorgeven.
Maximale fietsvergoeding in 2024 naar 0,35 euro/km