2 november '23
Maximale fietsvergoeding in 2024 naar 0,35 euro/km
in Juridisch Karl Böhrer
|
Fietsen naar het werk zit in de lift. Om het woon-werkverkeer met het stalen ros nog meer aan te moedigen, stijgt de maximale fietsvergoeding vanaf 1 januari 2024 naar 0,35 euro per afgelegde kilometer.
Een vergoeding voor wie met de fiets naar het werk komt is sinds mei 2023 verplicht voor alle sectoren. Daarvoor bepaalde een bedrijfs- of sectorale cao of er al dan niet een fietsvergoeding werd gegeven. Voor de horeca is dit al lange tijd het geval.
Het maximale bedrag van de fietsvergoeding bedraagt momenteel 0,27 euro per kilometer, heen én terug. Dat is ook het verplichte bedrag voor bedrijven en sectoren die hierover vóór mei 2023 geen afspraken hadden gemaakt.
In de horeca ligt het verplichte bedrag op 0,24 euro per kilometer. Meer betalen dan die 0,24 euro per kilometer mag altijd. Tot 0,27 euro blijft de vergoeding vrijgesteld van belastingen en RSZ.
Vanaf 1 januari wordt dat maximaal vrijgestelde bedrag dus opgetrokken tot 0,35 euro per kilometer, of een derde meer dan dit jaar. Weliswaar begrensd tot 2.500 euro per jaar, maar daarvoor moet uw werknemer al minstens 15 km van het werk wonen. In het dagelijkse leven leggen negen op de tien werknemers niet zulke lange trajecten af.
De nieuwe maximale vergoeding geldt niet automatisch voor alle werknemers. Tenzij anders wordt overeengekomen in bijvoorbeeld de sectoronderhandeling, is het niet verplicht om dit maximale bedrag uit te betalen. Het is een mogelijkheid die geboden wordt. De werknemer hoeft hiervoor ook niet dagelijks met de fiets naar het werk te komen, regelmatig naar het werk fietsen volstaat met minstens één maal per week als minimum. Met welke fiets de werknemer komt werken, is onbelangrijk. Dat kan een gewone of elektrische fiets zijn, een speedpedelec, een koers-, plooi- of bakfiets, de eigen fiets of een leasefiets.
Is het interessante? Een werknemer die op 3 km van het werk woont, zal in een gemiddelde maand aan 0,27 euro per km een fietsvergoeding van 30,78 euro op zijn loonbrief zien staan. Aan 0,35 euro per kilometer, wordt dat 39,9 euro. Op jaarbasis maakt dit 109 euro verschil. Niet erg veel, maar anderzijds kosten ze u als werkgever ook maar 109 euro.
En wat als u meer betaalt dan 0,35 euro per kilometer of als de 2.500 euro per jaar toch overschreden wordt? Dan zal de werknemer op het bedrag boven het jaarmaximum belastingen moeten betalen.
Wenst u uw werknemers vanaf 1 januari 2024 de maximale fietsvergoeding te betalen, vergeet dan niet om dit tijdig door te geven aan uw dossierbeheerder bij uw sociaal bureau.