De doelgroepvermindering horeca vierde dit jaar haar tiende verjaardag. Voor vele horeca-ondernemers is ze een vanzelfsprekendheid geworden waar we niet meer bij stil staan. En net daarin schuilt het gevaar. In de praktijk stellen we vast dat de voorwaarden om van de korting te genieten, niet altijd even nauwgezet worden opgevolgd. Tijd dus voor een kleine opfrissing.
Dank zij de doelgroepvermindering horeca, voluit “doelgroepvermindering vaste werknemers in de horeca”, konden horeca-werkgevers die beslisten om met de witte kassa te gaan werken nog vóór die verplicht werd, vanaf 1 januari 2014 van een aanzienlijke korting op de RSZ-bijdragen genieten. Later werd de vermindering doorgetrokken naar alle gebruikers van een Geregistreerd Kassasysteem (GKS) in de horeca om duurzame tewerkstelling in de sector te stimuleren.
De korting bedraagt 500 euro per werknemer per kwartaal. Voor werknemers onder de 26 jaar zelfs 800 euro. De korting geldt wel enkel voor voltijdse werknemers, is beperkt tot 5 werknemers per onderneming en is enkel van toepassing op werkgevers die gemiddeld maximaal 49 werknemers tewerkstellen. De korting is niet van toepassing op deeltijders, extra’s, flexi’s of studenten. De maximale korting bedraagt 4.000 euro per kwartaal, 16.000 euro per jaar, of indien er uitsluitend werknemers van boven de 26 jaar zijn 10.000 euro per jaar. De vermindering is onbeperkt in de tijd.
Aan de korting zijn wel twee voorwaarden gekoppeld:
-
De werkgever moet gedurende een volledig kwartaal een bij de fiscus geregistreerd kassasysteem gebruiken in alle vestigingen met een horeca-activiteit waar er contact is met klanten.
-
Alle werknemers die werken in een vestigingseenheid waar een horeca-activiteit wordt uitgeoefend in de brede zin van het woord moeten dagelijks het begin- en einduur van hun aanwezigheid registreren via het GKS of een erkend alternatief erkend systeem van aanwezigheidsregistratie (ASA).
Het gaat hierbij uitsluitend om aanwezigheidsregistratie, geen tijdsregistratie. Pauzes en service coupé moeten niet getikt worden. Het aantal aanwezige uren stemt dus ook niet noodzakelijk overeen met het aantal gewerkte uren op de loonbrief.
De aanwezigheidsregistratie geldt wel voor alle werknemers, niet enkel voor de werknemers voor wie u een korting geniet. Ook schoonmaakpersoneel, administratieve medewerkers, zelfs als die onder een ander paritair comité vallen, moeten dagelijks in- en uitklokken. Alleen flexi-jobbers en extra’s die in dimona worden aangegeven met vermelding van begin- en einduur hoeven niet te tikken. Voor hen vervangt dimona de aanwezigheidsregistratie.
Het in- en uitklokken dient ook nauwgezet te gebeuren en daar loopt het vaak mis. Na tien jaar lijkt er hier en daar sleet gekomen op de routine. Wie te veel hiaten heeft in zijn aanwezigheidsregistratie, loopt het risico om zijn doelgroepkorting retroactief kwijt te spelen. Ook blijken niet alle aanwezigheidsregistratiesystemen aan de erkenningsvoorwaarden te voldoen. De RSZ stuurt geregeld inspecteurs op pad om hierop te controleren. Indien u gebruik maakt van de korting, check dan zeker even of u het nog steeds goed doet en met alles in orde bent.