Uw werknemer is ziek maar zijn medisch attest komt niet binnen de afgesproken termijn bij u toe of zelfs helemaal niet. Wat kan u in zo’n geval doen? En wat als dit niet de eerste keer is?
Het doktersbriefje voor zieke werknemers is geen wettelijke verplichting. Meer nog, sinds 28 november 2022 mogen werknemers zelfs drie keer een dag ziek zijn zonder dat de werkgever hiervan een bewijs mag vragen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers (op 1 januari) ontsnappen voorlopig aan deze regel. Zij mogen wel voor elke afwezigheid een medisch attest vragen op voorwaarde dat deze afwijking van de nieuwe algemene regel ook op die manier in hun arbeidsreglement staat.
In uw arbeidsreglement zal doorgaans ook de termijn, en wellicht ook de wijze, staan waarbinnen u dit attest moet worden bezorgd. In principe is dat binnen de twee werkdagen. U kan hiervoor eventueel een kortere termijn afspreken. Let op, het gaat om het moment van versturen, niet het moment van ontvangst. Wordt het attest met de post verstuurd, dan geldt de poststempel dus als bewijs.
Wat nu als de werknemer zijn doktersbriefje te laat binnenbrengt? In dat geval hoeft de werkgever geen gewaarborgd loon te betalen voor de ziektedagen die aan het verzenden van het attest voorafgaan. Stel dat uw werknemer vanaf dinsdag ziek is en pas op vrijdag een attest binnenbrengt, dan hoeft u de ziektedagen van dinsdag, woensdag en donderdag niet te betalen. U geeft ze echter niet door als ongewettigde afwezigheidsdagen, maar als onbetaalde ziektedagen. De dagen tellen immers wel mee voor de telling van de 30 kalenderdagen arbeidsongeschiktheid waarin u normaliter loon betaalt.
Was de werknemer in de onmogelijkheid om het attest tijdig te versturen, bijvoorbeeld omdat hij het slachtoffer was van een zwaar ongeval, dan gaat dit natuurlijk niet op. En dan is er de realiteit dat het tegenwoordig heel moeilijk is om binnen de twee dagen een dokter te pakken te krijgen. In principe hoeft u hier geen rekening mee te houden, maar enige soepelheid is vaak wel op zijn plaats.
Anders is het wanneer de werknemer geen attest bezorgt. In dat geval is hij ongewettigd afwezig.
Gebeurt het vaker dat de werknemer een loopje neemt met de ziekteroutines, ga er dan niet meteen van uit dat dit meteen het einde van de arbeidsovereenkomst betekent. Recente rechtspraak bevestigde dat u hiervoor geen contractbreuk door de werknemer kan inroepen. Ontslag om dringende reden wegens het herhaaldelijk schenden van de regels van het arbeidsreglement over afwezigheden kan op voorwaarde dat u de werknemer telkens bij aangetekende brief op zijn fout hebt gewezen.