Hebt u werknemers die dagelijks de trein nemen naar het werk, dan is de derdebetalersregeling misschien wel iets voor u. Uw werknemer krijgt op die manier zijn volledige treinabonnement vergoed zonder dat het u veel meer kost.
De derdebetalersregeling dankt zijn naam aan het feit dat de werkgever de tussenkomst voor een treinabonnement niet via de loonbrief aan de werknemer terugbetaalt, maar rechtstreeks, als derde betaler, via een factuur aan de NMBS.
Uw werknemer hoeft dus niet langer elke maand aan te schuiven aan het loket om zijn treinkaart te verlengen. Bovendien moet de werknemer zelf helemaal niets meer opleggen. Zijn abonnement is voor de volle 100% betaald, zonder dat u dat veel meer hoeft te kosten.
Met de derdebetalersregeling van de NMBS betaalt de werkgever namelijk 80% van de kostprijs van het treinabonnement, de overheid neemt de andere 20% ten laste. In de horeca is momenteel reeds een terugbetaling van 75% van de abonnementskost voorzien. Voor een verwaarloosbare 5% extra, krijgt uw werknemer dus een leuke loonopslag, vrij van belasting en RSZ.
Zelfs een upgrade naar eerste klasse is mogelijk, al is hiervoor geen tussenkomst voorzien. De 20% subsidie beperkt zich namelijk tot de prijs van een treinkaart in tweede klasse. De derdebetalersregeling is ook van toepassing op een gecombineerd abonnement NMBS/MIVB. Voor trajecten met De Lijn of TEC die gecombineerd worden met een treinabonnement is geen tegemoetkoming mogelijk. Een parkingabonnement aan het station voor uw werknemer kan dan weer wel via het derdebetalerssysteem.
Administratief is de derdebetalersregeling heel eenvoudig. Het aanvragen van de derdebetalersregeling kan gewoon online. De werkgever ontvangt vervolgens maandelijks een factuur en kan zijn abonnementen zelf online beheren.
Hoewel de tussenkomst niet meer via de loonbrief verloopt, zal u toch uw sociaal bureau hiervan op de hoogte moeten brengen. De vergoeding die u aan de NMBS betaalt moet namelijk vermeld worden op de fiscale fiche 281.10.
Meer info over de derdebetalersregeling vindt u op
de website van de NMBS.