U bent een startende onderneming en maakt voorlopig enkel af en toe gebruik van een uitzendkracht. Of u hebt een kleine zaak waarin u alles zoveel mogelijk zelf probeert te beredderen en enkel op de drukke momenten een beroep doet op een uitzendkantoor. Bent u niettemin verplicht om zich aan te sluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming?
Een werkgever staat in voor de veiligheid en het welzijn van zijn werknemers. Omdat de meeste werkgevers onmogelijk alle verplichtingen die de welzijnswetgeving oplegt, zelf kan nakomen, moet hij zich aansluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW).
Een werkgever die enkel gebruik maakt van uitzendkrachten lijkt dus te ontsnappen aan deze verplichting. Niet hij maar het uitzendkantoor is immers de juridische werkgever. De Welzijnswet ziet het echter ruimer. Vanaf het moment dat een zelfstandige een van onderstaande personen tewerkstelt, wordt hij beschouwd als feitelijke werkgever.
-
uitzendkrachten
-
flexi’s en extra’s
-
studenten
-
stagiairs
-
vrijwilligers
-
personen die een beroepsopleiding volgen
-
personen met een leerovereenkomst
Elke onderneming die werkt met uitzendkrachten, ook al zijn het de enige personen die er werken, moet zich dus aansluiten bij een EDPBW. De verplichtingen m.b.t. geneeskundig toezicht blijven wel bij het uitzendkantoor liggen. Ook die zal dus een EDPBW moeten hebben voor diezelfde uitzendkrachten. Ook de arbeidsongevallenverzekering is een verantwoordelijkheid van het uitzendkantoor.
Hoort u tot deze categorie van werkgevers en bent u niet aangesloten bij een EDPBW, zet dit dan meteen recht.
Lees ook:
Bent u verplicht aan te sluiten bij een externe dienst?
Controlearts, arbeidsarts, adviserend arts. Wat is hun rol binnen uw bedrijf?