Mocht het zo simpel zijn in "het land van de vakbond". Bourgondisch of populistisch?
De 'goedkope' overuren worden momenteel gekaderd in de 'grote flexibiliteit'. Een ideale manier om piek - en dalmomenten op te vangen. Maar de wetgever bewijst ook hier dat hij geen grote Bourgondiër is.
Grote flexibiliteit laat toe de normale grenzen van de arbeidsduur te overschrijden tot 11u/dag en 50U/week. De bekendmaking van het rooster is evenwel nog steeds stof tot discussie bij controle. Werk dus voor een echte Bourgondische staatssecretaris !
Ook al oogt de oplossing fantastisch op het eerste zicht, toch is er addertje onder het gras. Je moet 'op voorhand' weten wanneer je werknemer 50u zal werken. Hoeveel op voorhand is niet bepaald.
Voor alle duidelijkheid nog even alle voorwaarden verbonden aan de grote flexibiliteit:
-
maximale daggrens: 11u
-
maximale weekgrens: 50u
-
alle roosters moeten in het arbeidsreglement voorzien zijn
-
individuele arbeidsovereenkomst + arbeidsreglement moeten melding maken van dit systeem
-
de referteperiode is maximum een kalenderjaar
-
niet meer dan 143 overuren per kalenderjaar totaliseren (de befaamde interne grens)
-
de gemiddelde arbeidsduur van 38u moet worden gerespecteerd over de referteperiode
-
uitgehangen roosters goed bijhouden zodat controle en telling op elk ogenblik mogelijk zijn
-
het toepasselijk rooster moet op voorhand bekendgemaakt worden => hoe lang op voorhand is niet bepaald.
Standpunt Horecafocus :
Aangezien er geen effectieve termijn voorzien is in de wetgeving, kan de bekendmaking gebeuren 5 dagen, of bij afwijking 48 uur, voor aanvang van de prestaties.
Let op:
Er zijn dus geen 'overuren' boven de 9u per dag indien het rooster van bv 11 uur uithangt op de moment van controle.
Er worden wel overuren geregistreerd als er op het werkschema bijvoorbeeld 9u staat:
Het potje overuren mag op geen enkel ogenblik groter zijn dan 143 uren.
Van zodra je aan 143 overuren zit, moet je eerst recuperatie geven alvorens er opnieuw overuren kunnen worden gepresteerd
Nog wat werk aan de winkel dus.