Er zijn wellicht weinig werkgevers en werknemers die het beseffen, maar vaste werknemers in de horeca krijgen al sinds 2013 een aanvullend sectorpensioen.
Het pensioenstelsel in ons land bestaat uit drie pijlers. De eerste pijler, het wettelijk pensioen, garandeert elke werknemer een inkomen na pensionering. Het aanvullend pensioen als bijkomend voordeel van de werkgever valt onder de tweede pijler. De derde pijler, tot slot, is het pensioensparen of langetermijnsparen door de werknemer zelf.
Het wettelijk pensioen wordt betaald door de overheid. De wettelijke pensioenleeftijd bedraagt op dit ogenblik 65 jaar en wordt in 2025 opgetrokken tot 66 jaar en in 2030 tot 67 jaar. Het bedrag van het wettelijk pensioen hangt af van verschillende factoren zoals de beroepsloopbaan en het loon, maar zal in elk geval lager liggen dan wat de werknemer gewoon was te verdienen. België heeft een van de laagste basispensioenen van West-Europa. Gemiddeld houdt de Belgische werknemer tijdens zijn pensioen maar 62% over van het gemiddelde inkomen uit arbeid dat hij in zijn loopbaan heeft verdiend.
HR-bedrijf Mercer becijferde recent dat wie na zijn pensionering zijn levensstandaard wil behouden, tegen dan best minstens 85 keer zijn nettoloon bij elkaar heeft gespaard. Vandaar het belang van pijlers twee en drie om dit verschil zoveel mogelijk te compenseren.
Het aanvullend sectoraal pensioen in paritair comité 302 behoort dus tot de tweede pijler en is er alleen voor vaste werknemers. Extra’s, flexi’s, studenten en uitzendkrachten hebben er geen recht op.
Vanaf 01.01.2013 gaat er op elke euro die u aan uw werknemers betaalt 0,5% naar het sectoraal pensioen. Op 01.01.2015 steeg die bijdrage naar 1% en sinds 01.01.2020 bedraagt ze 1,1%. Prestaties vòòr 1 januari 2013 tellen niet mee. Die bijdragen worden geïnd via de RSZ als onderdeel van uw patronale bijdragen. U zal hier dus nog niet veel van gemerkt hebben, want zowel de aansluiting bij het fonds als de inning gebeuren automatisch en brengen geen bijkomende administratie met zich mee.
Van die 1,1% komt er 0,88% effectief bij de werknemer terecht. Het overige deel gaat naar de sociale zekerheid. De bedragen worden op een pensioenrekening gestort en leveren intresten op tot op het moment van de uitbetaling. Dat gebeurt in principe in één keer, zodra de werknemer de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt. In geval van overlijden vóór de pensionering, wordt dit bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden.
De inrichter van dit sectoraal pensioenstelsel is het Fonds voor de tweede pijler voor de werknemers van het hotelbedrijf met maatschappelijke zetel op de Anspachlaan 111 bus 4 te 1000 Brussel (tel. 02 513 61 21,
). De pensioentoezegging wordt beheerd door een pensioeninstelling, AG Insurance.
Jaarlijks stelt de pensioeninstelling een elektronische pensioenfiche ter beschikking van elke werknemer die tijdens het voorafgaande kalenderjaar een aanvullend pensioen heeft opgebouwd met daarop een overzicht van de betaalde bijdragen, de verworven reserves op dat moment en de waarde van het opgebouwde kapitaal op de einddatum. Elke werknemer die ooit een pensioen heeft opgebouwd via dit sectoraal pensioenplan, kan de opgespaarde bedragen steeds raadplegen via
mypension.be.
Alle informatie met betrekking tot het sectoraal pensioenplan kan teruggevonden worden op de website
www.F2P302.be.