Voorlopig staat er geen begrenzing op wat een flexi-jobber mag verdienen.
Maar dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen…
Er bestaan heel wat misverstanden over hoeveel een flexi-jobber mag bijverdienen. Dat is al zo sinds het statuut in 2015 in het leven werd geroepen. Regelmatig krijgen we hier vragen over en vaak zijn het dezelfde maximumbedragen die hierbij opduiken: 500 euro per maand, 6.000 euro per jaar. Deze bedragen zijn nochtans uit de lucht gegrepen. Een flexi-jobber mag onbeperkt bijverdienen, dat is altijd zo geweest. Meer nog, een flexi-jobber betaalt noch RSZ, noch belastingen op het loon dat hij verdient.
Ook op het aantal uren dat een flexi-jobber staan geen speciale beperkingen zoals dat bijvoorbeeld bij de extra het geval is, die maximaal twee dagen na elkaar mag werken. Of bij de student waar het gunstige RSZ-tarief enkel geldt voor de eerste 475 uren. Voor de flexi moet u zich enkel houden aan de arbeidsduurgrenzen van de sector waarin hij werkt.
Maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, legde onlangs een lastenverlaging van niet minder dan 10 miljard euro op tafel. Door onder meer de belastingvrije som op te trekken en te sleutelen aan de belastingschalen, zou het netto-inkomen van de meeste Belgen er in deze nieuwe taxshift flink op vooruit gaan. Daarvoor zouden wel een aantal gunstregimes moeten sneuvelen. Voor wie bijklust buiten zijn reguliere job zou nog één algemene regel gelden, namelijk dat inkomsten daaruit worden vrijgesteld van belastingen tot een bedrag van – inderdaad – 6.000 euro per jaar. Of het nu gaat om iemand die actief is in de deeleconomie, een verenigingswerker of… een flexi-jobber.