Gepensioneerden vormen een groeiende groep binnen de flexi-jobbers. Voor werkgevers zijn ze vaak betrouwbare en ervaren medewerkers, voor de werknemer is het een welgekomen aanvulling op zijn pensioen. Sinds dit jaar staat er een nieuwe begrenzing op het loon dat gepensioneerde flexi-jobbers mogen bijverdienen.
Wie op de laatste dag van T-2 (het tweede kwartaal voorafgaand aan het flexi-jobkwartaal) gepensioneerd is, kan van het interessante flexi-jobstatuut gebruik maken. Wie 65 is hoeft zelfs geen twee kwartalen te wachten. Bovendien komt elke vorm van pensioen hiervoor in aanmerking. Zowel een rust- als een overlevingspensioen, zowel een Belgisch als een buitenlands pensioen, zowel een pensioen als werknemer, ambtenaar of zelfstandige. Dus ook een horeca-ondernemer op rust kan als flexi-jobber actief blijven.
Op zijn flexi-loon betaalt ook de gepensioneerde geen belastingen of RSZ.
Algemene inkomensgrens
Elke gepensioneerde die loon wil cumuleren met zijn pensioen heeft zich te houden aan een algemene inkomensgrens. Slechts in één van de volgende gevallen kan een gepensioneerde onbeperkt bijverdienen:
-
vanaf de 1e januari van het jaar waarin hij/zij 65 jaar wordt als hij/zij een eigen rustpensioen ontvangt (eventueel samen met een overlevingspensioen);
-
als hij/zij 45 jaren gewerkt heeft bij aanvang van het pensioen
-
als hij/zij een overgangsuitkering ontvangt.
Voor 2025 bedraagt die grens 10.117 euro bruto voor een gepensioneerde zonder kinderlast. Afhankelijk van het soort pensioen en de gezinslast kan een hogere grens van toepassing zijn.
Nieuw bijkomend grensbedrag
Bijkomend geldt vanaf 1 januari 2025 een nieuwe begrenzing van 7.876 euro per jaar. Lager dus dan de algemene grens. Deze tweede begrenzing geldt uitsluitend voor flexi-jobbers en is (enkele uitzonderingen niet te na gesproken) enkel van toepassing op gepensioneerde flexi-jobbers die
-
minder dan 45 jaar loopbaan hebben bij de start van het eerste Belgische rustpensioen
én
-
de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar) nog niet hebben bereikt.
Deze nieuwe begrenzing werd ingevoerd ter compensatie van het feit dat voor gepensioneerden de fiscale 12.000 eurogrens die sinds 2024 geldt voor inkomsten uit een flexi-job niet van tel is.
Grenzen overschreden
Wie niet aan de voorwaarden voldoet, kan vanaf dit jaar bijgevolg twee inkomensgrenzen overschrijden: het algemene grensbedrag en het nieuwe grensbedrag voor flexi-jobs.
In het geval dat de algemene grens overschreden wordt, wordt het pensioen voor het kalenderjaar verminderd met hetzelfde percentage waarmee de beroepsinkomsten het grensbedrag overschreden hebben. Hieraan wijzigt niets.
Wordt (ook) de nieuwe flexi-grens overschreden, dan zal het rustpensioen, inclusief de eventuele eerste vermindering, een tweede keer verminderd worden met de helft van het percentage waarmee het flexi-inkomen de nieuwe bijkomende grens van 7.876 euro overschrijdt.
Stijging pensioenleeftijd
Vanaf 1 februari 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken van 65 naar 66 jaar en zal u elke “65 jaar” in deze tekst moeten vervangen door “66 jaar”.
Het flexi-jobstatuut zelf wordt niet beïnvloed door de nieuwe grens of leeftijd. Voor u als werkgever verandert er dus niets, maar wijs uw gepensioneerde flexi-jobbers best op deze nieuwigheid om verrassingen te voorkomen. Bij twijfel kan de gepensioneerde best vooraf de Federale Pensioendienst contacteren.