Zelf spreekt de minister van 'een implementatieperiode'. Die moet horeca-uitbaters toestaan zich 'verder aan te passen aan het nieuwe systeem'. De periode loopt af op 1 januari 2016.
Geens verduidelijkt dat er tot dan geen sancties staan op het niet gebruiken van de geregistreerde kassa's. 'Deze periode zal ook toelaten aan een nieuwe regering om de begeleidende stimulerende fiscale en sociale maatregelen te evalueren en eventueel bijkomende maatregelen door te voeren.'
Wie wel al eerder de kassa gebruikt heeft wel recht op een aantal voordelen. Zo is er een vermindering van de werkgeversbijdragen voor 5 voltijdse werknemers.
Geens zegt dat het besluit deel uitmaakt van een reeks maatregelen om de horeca er weer bovenop te helpen. Daarvoor werden eerder al de regeling voor jobstudenten en het statuut voor gelegenheidsarbeiders aangepast.
'Meer nodig dan alleen jaar extra'
Sectororganisatie Horeca Vlaanderen vindt de invoering van de overgangsperiode 'een stap in de goede richting'. De horecafederatie vraagt zich wel af of het niet duidelijker was geweest als er gewoon een jaar uitstel werd aangekondigd.
Verder benadrukt de federatie echter de nood aan begeleidende maatregelen. Horeca Vlaanderen denkt daarbij vooral aan een doorgedreven loonlastenverlaging van 35 procent, een verlenging van de toegelaten arbeidsduur en een verlaging van het btw-tarief.
Zonder begeleidende maatregelen dreigt een 'koude sanering van de sector', waarschuwt Horeca Vlaanderen. Dat zou een verlies van 20.000 van de 135.000 arbeidsplaatsen inhouden. 'Of een Ford Genk in elke provincie.'
CD&V-parlementsleden Dirk Claes en Johan Sauwens stelden vrijdag het horecaprogramma van hun partij voor, met onder meer het voorstel om de overuren forfaitair te belasten, een btw-verlaging op niet-alcoholische dranken en jobstudenten toe te laten honderd halve dagen te laten werken.
'Dat komt tegemoet aan onze vraag, maar het belangrijkste, de verlaging van de loonlast, ontbreekt', stelt Horeca Vlaanderen.
Bron:
www.destandaard.be