Gelegenheidswerknemers in de horeca, of extra’s, beschikken een beperkt aantal dagen waarop ze onder dit statuut kunnen werken. Ook voor werkgevers geldt er een beperking voor het aantal dagen waarop ze een beroep kunnen doen op extra’s. In een handige tool van de RSZ kan u deze tellers raadplegen en opvolgen.
Een extra of gelegenheidswerknemer is een werknemer die occasioneel en onregelmatig, zonder schriftelijke arbeidsovereenkomst tegen verminderde bijdragen in de horeca kan werken. In tegenstelling tot gewone werknemers worden de RSZ-bijdragen voor extra’s niet op het volledige bruto berekend, maar op een forfait van 10,89 euro per uur, waarbij elk begonnen uur telt voor een volledig uur, met een maximum van 65,34 euro per dag.
Anderzijds wordt voor extra’s wel 33,31% bedrijfsvoorheffing ingehouden. In de praktijk kosten extra’s dus iets minder dan een vaste werknemer, hun nettoloon ligt ook een pak lager. Al zal dat laatste in de meeste gevallen wel gecompenseerd worden in de personenbelasting, maar daar heeft u als werkgever weinig aan.
Voor extra’s gelden ook een aantal beperkingen. Zo mogen zij maximum twee opeenvolgende dagen werken, kunnen ze maximaal 50 dagen per jaar als extra aan de slag en kan een werkgever slechts op 200 dagen extra’s (ongeacht hoeveel dat er zijn) tewerkstellen.
Beide contingenten worden bijgehouden op de portaalsite van de RSZ. Dat van de werknemer (50 dagen) kan door de werknemer zelf geraadpleegd worden via de site van de burger, beveiligde zone horeca@work. De werknemer kan hier een attest afdrukken met zijn saldo en een attest waarmee hij de werkgever voor bepaalde tijd toegang kan verlenen. De werkgever kan zijn teller (200 dagen) raadplegen site van de werkgever, dimona en personeelsbestand, beveiligde zone personeelsbestand.