Minister De Coninck gaf in "De zevende dag" meer uitleg over haar tewerkstellingsplan. Dat focust vooral op laaggeschoolde jongeren en vijftigplussers. Door hen financieel aantrekkelijker te maken voor werkgevers, hoopt ze hen weer aan het werk te helpen.
Bij laaggeschoolden wil De Coninck dat doen door werkgevers "enorme loonlastenkortingen" aan te bieden als ze die jongeren in dienst nemen. Volgend jaar moeten er in de bedrijven ook 10.000 stageplaatsen voor jongeren komen.
Om bedrijven aan te moedigen om meer bruggepensioneerden in dienst te nemen, zou er dan weer een fonds opgericht worden dat ervoor moet zorgen dat de laatste werkgever niet alleen moet opdraaien voor het brugpensioen indien de indienstneming geen succes blijkt. Iets wat veel werkgevers vandaag de dag afschrikt.
Een ander aspect van het tewerkstellingsplan van de minister is een mogelijke sanctie voor bedrijven "die geen vorming geven of mensen ontslaan van wie ze niet kunnen bewijzen dat ze in hen geïnvesteerd hebben".
"Beter algemene lastenverlaging"
Een algemene lastenverlaging voor bedrijven komt er dan weer niet, een teleurstelling voor de werkgeversorganisaties. "Elke lastenverlaging is natuurlijk welkom, maar ik denk dat men ze beter algemeen zou maken, want alle werkgevers hebben daar nood aan", reageert Pieter Timmermans van het VBO. Hij roept ook op tot een consequent beleid, in plaats van "om de haverklap het geweer van schouder te veranderen".
Bron:
www.deredactie.be