Uw werknemer (m/v) vraagt ouderschapsverlof aan en dat komt u niet bepaald goed uit. Maar kan u het weigeren? Tenzij het gaat om de 1/10-vermindering kan u ouderschapsverlof niet weigeren, enkel uitstellen.
Wat is ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is een zogenaamd “thematisch verlof”. Het is een vorm van loopbaanonderbreking waarmee werknemers hun loopbaan gedurende een bepaalde tijd volledig of gedeeltelijk kunnen schorsen om zich bezig te houden met de opvoeding van hun kinderen. Gedurende deze schorsing krijgt de werknemer geen loon uitbetaald, maar kan hij of zij wel genieten van een RVA-uitkering. Ouderschapsverlof mag niet verward worden met “tijdskrediet met het motief zorg dagen voor een kind jonger dan 8 jaar”. Beide systemen kunnen eventueel wel gecombineerd worden.
Wie kan van ouderschapsverlof gebruik maken?
Alle werknemers kunnen van ouderschapsverlof gebruik maken voor de opvoeding van zowel biologische, erkende als adoptiekinderen. Beide ouders kunnen voor hetzelfde kind ouderschapsverlof aanvragen, maar het recht van de ene ouder kan niet worden overgedragen op de andere.
Om gebruik te kunnen maken van ouderschapsverlof moet de werknemer tijdens de 15 maanden vóór de aanvraag gedurende minstens 12 maanden in dienst zijn geweest bij zijn werkgever. Het ouderschapsverlof kan worden aangevraagd zolang het kind op de ingangsdatum van de aanvraag de leeftijd van 12 jaar niet heeft bereikt. Gaat het om een kind met een fysieke of mentale handicap van minstens 66%, dan is die leeftijdsgrens 21 jaar.
Hoe lang duurt ouderschapsverlof?
Dat hangt af van de vorm van de onderbreking. Het kan gaan om een volledige onderbreking, een halftijdse onderbreking, een onderbreking met 1/5 of met 1/10. Die laatste vormen zijn enkel mogelijk voor voltijdse werknemers.
In geval van een voltijdse onderbreking is de maximale duur per kind 4 maanden, die kunnen opgesplitst worden in periodes van 1 maand of een veelvoud daarvan. Is de werkgever akkoord, dan kan men zelfs opsplitsen in weken.
In geval van halftijdse onderbreking gaat het om maximum 8 maanden, op te nemen in blokken van 2 maanden of een veelvoud daarvan. Is de werkgever akkoord, dan kan men zelfs opsplitsen in blokken van 1 maand.
In geval van onderbreking met 1/5 gaat het om maximum 20 maanden, op te nemen in blokken van 5 maanden. In geval van onderbreking met 1/10, gaat het om maximum 40 maanden, op te nemen in blokken van 10 maanden.
De verschillende vormen van onderbreking kunnen onderling gecombineerd worden zolang het saldo van de werknemer dat toelaat. 4 weken tellen hierbij als 1 maand.
Kan u ouderschapsverlof weigeren?
Voltijds ouderschapsverlof en de vormen van ½ en 1/5-vermindering zijn een recht van de werknemer en kunnen niet worden geweigerd. U kan ze wel met maximaal 6 maanden uitstellen. Dat moet u doen binnen de maand die volgt op de schriftelijke aanvraag door de werknemer. U mag echter niet zomaar uitstellen, maar enkel met een gegronde reden die te maken heeft met de organisatie en de goede werking van uw bedrijf. De opname in weken (volledig) of maanden (halftijds) i.p.v. de voorziene minimumblokken kan u wel weigeren.
Bij 1/10-ouderschapsverlof ligt het anders. Hiervoor heeft de werknemer namelijk het uitdrukkelijke akkoord van zijn werkgever nodig. U dient uw weigering in dat geval binnen de maand na de aanvraag schriftelijk mee te delen, d.w.z. per aangetekende brief, e-mail met ontvangstbevestiging of afgifte in de hand met ontvangstbewijs. Een reden voor uw weigering hoeft u niet te geven.
Geen loon, wel uitkering
Tijdens de periode van ouderschapsverlof ontvangt de werknemer geen loon, maar wel een vervangingsinkomen van de RVA. De Vlaamse Overheid voorziet ook nog in een extra aanmoedigingspremie.