Kunnen leerlingen uit het duaal leren ook als jobstudent aan de slag? De regels hierover zijn al vaak veranderd en nog steeds vrij complex. Gelukkig zijn ze tijdens de zomermaanden alvast iets soepeler.
Sinds het ontstaan van het duaal leren, vijf jaar geleden, blijkt de combinatie met studentenarbeid een heet hangijzer. Aanvankelijk konden leerlingen uit het duaal leren niet als jobstudent aan de slag. Maar omdat dit een vorm van discriminatie was ten opzichte van andere studenten, kunnen ook leerlingen uit het duaal leren sinds 1 juli 2017 een voordelige studentenovereenkomst afsluiten. Welke overeenkomst een leerling heeft, een overeenkomst van alternerende opleiding (OAO), een stageovereenkomst alternerende opleiding (SAO) of een deeltijdse arbeidsovereenkomst (DA), speelt daarbij geen rol.
De studentenarbeid is wel enkel toegelaten in periodes waarin de leerling geen les moet volgen of niet opgeleid wordt op de werkplek. Bovendien moet die studentenovereenkomst afgesloten worden bij een andere onderneming dan de onderneming waarbinnen de leerling de opleiding duaal leren volgt.
Die laatste regel wordt normaliter bekeken per schooljaar, waardoor de maanden juli en augustus aan deze voorwaarde zouden ontsnappen. De RSZ aanvaardde dat alvast vorig jaar en vermeldt het ook uitdrukkelijk in haar instructies van het tweede kwartaal 2020. Dat betekent dat het deze zomer alvast is toegestaan dat een leerling bij zijn stagegever een vakantiejob gaat doen.
Van september tot en met juni kan een leerling met een lopende overeenkomst in het duaal leren geen studentenovereenkomst afsluiten bij zijn stagegever. Na afloop van een beëindigd opleidingstraject kan het wel, op voorwaarde dat de leerling de intentie heeft om in september verder te studeren.
Daarnaast moet er nog een onderscheid gemaakt worden tussen minderjarige en meerderjarige leerlingen.
Minderjarige leerlingen mogen niet aan meer dan 38 uur per week (effectief of gemiddeld over een referteperiode) komen bij één of meerdere ondernemingen. Niet alleen de werkuren, maar ook de lesuren, de uren betaald verlof, feestdag, ziekte,… tellen hierin mee. Concreet wil dit zeggen dat een minderjarige leerling enkel studentenarbeid kan verrichten in periodes waarin de overeenkomst geschorst is door onbetaald verlof of in periodes waarin de leerling geen lopende overeenkomst duaal leren heeft. Wanneer hij nog niet aan zijn 38 uur per week komt, kan hij voor de resterende uren nog studentenarbeid doen.
Voor meerderjarige studenten is die 38-urengrens er niet. Zij mogen het ganse jaar door bij een andere onderneming dan waar ze hun stage verrichten als student werken op de momenten dat ze geen les moeten volgen of niet opgeleid worden op de werkvloer.
Vermits leerlingen uit het duaal leren een vergoeding ontvangen voor hun prestaties, is de kans voor hen wel groter dat ze door de combinatie met studentenarbeid niet langer fiscaal ten laste zullen blijven van de ouders.
Mag u eisen dat uw werknemers zich tijdens hun tijdelijke werkloosheid beschikbaar houden?