Er komt dan toch een koopkrachtpremie voor de horeca. Dat werd zopas beslist in het sectorakkoord dat werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers afsloten. Werkgevers die een hoge of uitzonderlijk hoge winst behaalden in 2022 zullen de premie, onder de vorm van consumptiecheques, nog vóór 31 december 2023 moeten toekennen.
Wat?
De koopkrachtpremie werd in het voorjaar van 2023 ingevoerd om bedrijven die tijdens de crisis goede resultaten behaalden de mogelijkheid te geven om, ondanks een loonnorm van 0%, toch een bonus te kunnen toekennen aan hun werknemers.
De loonnorm bepaalt de maximale marge die bedrijven hebben om hun lonen te laten stijgen. De loonnorm wordt om de twee jaar vastgesteld. Voor 2023-2024 is er geen marge. Sommige loonvoordelen vallen echter buiten de loonnorm, zoals de koopkrachtpremie.
Individuele werkgevers konden vanaf 1 juni een koopkrachtpremie aan hun werknemers toekennen. Omdat de verdere uitwerking van de koopkrachtpremie door de regering werd doorgeschoven naar de sectorale onderhandelingen, werd echter aangeraden om op het resultaat van die onderhandelingen te wachten. Elke sector kon immers beslissen om de premie als een vorm van verplichte bijkomende loonsopslag in te voeren. De sectoren kregen daarbij eveneens de mogelijkheid om, binnen het voorgeschreven kader, zelf de bedragen en voorwaarden vastleggen.
Hoge of uitzonderlijke hoge winst?
Voorwaarde om de koopkrachtpremie te mogen/moeten toekennen zijn een “hoge” of “uitzonderlijk hoge” winst in 2022. Deze begrippen werden in het oorspronkelijke KB niet nader bepaald.
Het sectorakkoord bepaalde ze voor de horeca als volgt:
Scenario 1:
De verhouding operationele winst/omzet (9901/70) bedraagt <2%
Scenario 2 “hoge winst”:
a. De verhouding operationele winst/omzet (9901/70) bedraagt ≥ 2% < 3%
b. De verhouding operationele winst/omzet (9901/70) bedraagt ≥ 3% < 10%
Scenario 3 “uitzonderlijk hoge winst”:
De verhouding operationele winst/omzet (9901/70) bedraagt ≥ 10%
Met 2022 wordt verwezen naar het boekjaar waarvan de meeste maanden zich in 2022 bevinden. Wanneer het boekjaar afsluit op 30 juni, wordt verwezen naar het boekjaar dat afsluit in 2022.
Een niet recurrente en buitengewone winst (code 76A) wordt niet in aanmerking genomen.
Het vervullen van de voorwaarden wordt beoordeeld op het niveau van de juridische entiteit en dient op autonome wijze te zijn behaald, niet door bijzondere gebeurtenissen zoals b.v. een fusie of een overname.
Beantwoordt u aan deze voorwaarde, dan hebt u geen keuze en bent u verplicht om de koopkrachtpremie toe te kennen.
Bijkomende voorwaarden?
De premie wordt betaald aan de werknemers die:
-
op 30 november 2023 in dienst zijn, mits een anciënniteit in de onderneming van minstens 6 maanden,
-
naar rato van de effectieve of gelijkgestelde (overeenkomstig het Koninklijk Besluit v67 betreffende de jaarlijkse vakantie) prestaties die tussen 1 december 2022 en 30 november 2023.
Voor deeltijdse werknemers wordt de premie pro rata toegekend op basis van hun arbeidsregime op 30 november 2023.
Studenten en flexi-jobs worden uitgesloten van de koopkrachtpremie.
Bedrag?
Het bedrag aan koopkrachtpremie dat u verplicht moet toekennen is afhankelijk van het scenario waarin u zich bevindt.
Scenario 1: geen verplichte toekenning
Scenario 2a: 125 euro
Scenario 2b: 200 euro
Scenario 3: 375 euro
Dat bedrag is niet onderworpen aan RSZ of belastingen voor de werknemer, de werkgever betaalt er een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5% op. De premie en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn voor de werkgever volledig aftrekbaar als beroepskosten.
Een hoger bedrag toekennen?
Werkgevers die dat wensen, kunnen een hoger bedrag uitkeren. Het KB voorziet een maximumbedrag van 750 euro. U zal in dit geval wel een ondernemingscao of een individuele overeenkomst met uw werknemers moeten afsluiten.
Afwijken van de opgelegde bedragen kan, net als bij maaltijdcheques, niet individueel maar per objectief definieerbare groep (functies, functiecategorieën, afdelingen,…).
Al een koopkrachtpremie toegekend?
Kende u spontaan reeds een koopkrachtpremie toe aan uw werknemers, dan mag u dit bedrag in mindering brengen van hoger vermelde bedragen.
Vorm?
Net als gelijkaardige initiatieven in het recente verleden, moet ook de koopkrachtpremie helaas de vorm aannemen van een consumptiecheque die u aankoopt bij de gekende providers van eco- en maaltijdcheques.
De producten die werknemers met de koopkrachtpremie kunnen kopen zijn beperkt tot de producten die men ook met maaltijd- en ecocheques kan aankopen, nl. voeding en producten en diensten met een ecologisch karakter. Net zoals maaltijd- en ecocheques mogen de consumptiecheques noch geheel noch gedeeltelijk ingeruild worden voor geld.
Timing?
De koopkrachtpremie wordt uiterlijk uitgereikt op uiterlijk 31/12/2023. De consumptiecheques kunnen gebruikt worden tot 31 december 2024.
Zelfstandige bedrijfsleiders
In tegenstelling tot maaltijdcheques zijn consumptiecheques toegekend aan zelfstandige bedrijfsleiders niet vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.