De sociale partners raakten het eens over een aantal deeldossiers zoals de welvaartvastheid, lastenverlagingen, de minimum- en jongerenlonen. De afspraken werden dinsdagochtend overgemaakt aan de regering.
Zo kunnen de minimumpensioenen met 1,25 procent stijgen. Andere minima, bijvoorbeeld voor werklozen, stijgen tot twee procent, meldt de VRT. Bedrijven krijgen in de voorstellen dan weer een bijkomende lastenverlaging van ongeveer 40 euro per kwartaal en per werknemer.
'Deur nooit helemaal dichtgeslagen'
De sociale partners hebben bovendien afspraken gemaakt over hoe de resterende/zwaardere sociale dossiers zullen worden aangepakt. 'Het is duidelijk dat wij meer tijd nodig hebben voor flexibiliteit, modernisering van het arbeidsrecht en - zeer belangrijk - het statuut arbeiders-bedienden.'
Tegen eind maart hopen ze het overleg af te ronden. De Groep van Tien verwacht in de loop van volgende week antwoorden van de premier en zijn ministers op hun voorstellen. Morgen komen de sociale partners opnieuw bijeen om dit overleg officieel op te starten.
Na afloop van het gesprek met de premier gaf VBO-voorzitter Pierre Alain De Smedt aan dat er hoop is om tot een akkoord te komen: 'In het sociaal overleg van België wordt de deur nooit helemaal dichtgeslagen'.
Geen loonoverleg
Over de evolutie van de lonen wordt niet overlegd. Daarover kan niet meer onderhandeld worden, omdat de regering beslist heeft dat die moeten geblokkeerd worden.
De sociale partners zijn al een tijd aan het overleggen over een nieuw akkoord over loon- en arbeidsvoorwaarden. De vakbonden willen evenwel niet spreken over een echt interprofessioneel akkoord, omdat er geen marge is voor loonoverleg. Ze onderhandelen wel over een reeks deelakkoorden.
Bron:
www.nieuwsblad.be, dinsdag 15 januari 2013.