Binnenkort zullen we allemaal een uitnodiging in de bus krijgen om een coronaspuitje te laten zetten. Inenten gebeurt op vrijwillige basis en wordt door de overheid niet verplicht. Maar kan u uw werknemers wel opleggen om zich te laten vaccineren? Kan u een bewijs van inenting vragen? En welke maatregelen kan u nemen als ze dit toch niet willen doen?
Na een jaar van kommer en kwel schijnt er met de coronavaccins eindelijk een lichtje aan het einde van de tunnel. Maar dan moet wel iedereen meedoen natuurlijk en dat lijkt niet vanzelfsprekend, de inenting is niet verplicht, zelfs bij het zorgpersoneel dat al eerder werd ingeënt bleken er heel wat vaccinweigeraars te zitten en de stem van de antivaxxers klinkt steeds luider. Als horeca-werkgever zal u waarschijnlijk wel graag hebben dat uw werknemers zich zo snel mogelijk laten inenten, maar hoever kan u hierin gaan? Niet ver, zo blijkt.
Kan u uw werknemers verplichten zich te laten vaccineren?
Neen. De overheid legt al geen verplichte vaccinatie op dus kan de werkgever het al helemaal niet vermits dit raakt aan de lichamelijke intregiteit van de werknemer. Zelfs werkgevers uit de zorg kunnen dit niet. Het enige wat u kan doen is uw werknemers sterk aanbevelen om zich te laten inenten door te sensibiliseren en te informeren.
Kan u uw werknemers ontraden om zich te laten vaccineren?
Stel u bent zelf een overtuigd antivaxxer en gelooft niet in de heilzame effecten van een vaccin of erger nog, u vreest dat het inbrengen van een experimenteel geneesmiddel meer kwaad dan goed kan doen. U laat zich dus niet vaccineren, maar kan u beletten dat uw werknemers dit ook doen?
Neen, de werkgever moet als goede huisvader waken over de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Wanneer uw werknemers blootgesteld worden aan een virus waarvoor een geneesmiddel beschikbaar is, dan bent u verplicht om hen ten minste de mogelijkheid te bieden om zich te laten vaccineren.
Kan u uw werknemers om een bewijs van vaccinatie vragen?
Vragen staat vrij, maar het eisen kan niet. Laten uw werknemers, of een aantal van uw werknemers, u wel spontaan weten dat ze ingeënt zijn, dan nog mag u deze informatie niet verwerken of registreren. U mag met andere woorden geen lijstjes aanleggen van wie wel (reeds) of niet gevaccineerd is. Dat is in strijd met de GDPR.
Kan u uw werknemers om een bewijs van arbeidsgeschiktheid vragen?
Alweer negatief. U mag geen bewijs van arbeidsgeschiktheid vragen wanneer u heropstart. U mag uw werknemers evenmin verplichten om een coronatest te ondergaan.
Kan u werknemers die zich niet laten vaccineren bestraffen?
Alweer neen. Aan het al dan niet gevaccineerd zijn mag u geen nadelige gevolgen koppelen zoals een functiewijziging, een waarschuwing of een ontslag. Omgekeerd mag u werknemers die zich wel laten inenten hiervoor ook niet belonen met een bonus of een promotie.