De bezoldigingen van niet-gepensioneerde flexi-jobbers zijn vanaf dit jaar fiscaal vrijgesteld tot een plafondbedrag van 12.000 euro per jaar. Vanaf april zouden flexi-jobbers een teller van hun flexi-inkomen online moeten kunnen nakijken. Op die teller zal echter een vertraging zitten van meer dan drie maanden wat hem niet erg bruikbaar maakt. Vanaf 2025 komt daar normaliter verandering in.
Flexi-jobbers zullen dit jaar via
mycareer.be een teller van hun flexi-jobinkomsten kunnen consulteren om te checken of zij het grensbedrag van 12.000 euro niet overschrijden. De teller baseert zich op de DmfA-gegevens en die worden pas na afloop van het kwartaal in kwestie ingelezen. Zo kan een flexi-loon dat al in januari is uitbetaald, pas in april in de DmfA worden aangegeven. De gegevens hinken met andere woorden flink achterop de feiten.
Vanaf 2025 zou daar verandering in komen met een nieuwe aangifte. De “flexiloonaangifte” komt bovenop de bestaande Dimona en DmfA die blijven bestaan. De aangifte bevat informatie over de inkomsten van flexi-jobbers en wordt uiterlijk vijf dagen na het maken van een loonbrief verstuurd door uw sociaal secretariaat. Hierdoor zal de informatie van de teller op mycareer.be een pak accurater worden.
De flexiloonaangifte vormt momenteel een pilootproject dat kadert in het grotere eGov 3.0-project dat de gegevensverzameling van de sociale zekerheid terug bij de tijd moet brengen.