Vanaf 1 oktober ondergaat het re-integratietraject van arbeidsongeschikte werknemers enkele grondige wijzigingen. De grootste wijziging bestaat erin dat de arbeidsarts niet langer de beslissing zal kunnen nemen of een werknemer al dan niet definitief arbeidsongeschikt is. Hiermee worden het re-integratietraject en de contractbeëindiging wegens definitieve medische overmacht van elkaar losgekoppeld.
Het re-integratietraject (RIT) voor arbeidsongeschikte werknemers zoals wij dat vandaag kennen, is van kracht sinds 1 december 2016. Het doel van dit traject was de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers die het overeengekomen werk niet langer kunnen uitvoeren te vergemakkelijken met het aanbieden van aangepast werk na advies van de arbeidsarts. Door de arbeidsarts erbij te betrekken en het traject te formaliseren, hoopte men anderzijds het ontslag wegens medische overmacht te ontmoedigen.
Een nieuw KB, dat op 1 oktober van kracht wordt, koppelt het re-integratietraject en de contractbeëindiging wegens definitieve medische overmacht nu opnieuw los van elkaar en wijzigt het re-integratietraject op verschillende punten.
1. De opstart van het re-integratietraject
De re-integratieprocedure kan nog slechts door twee partijen worden opgestart.
-
De werknemer, of mits akkoord diens behandelende arts, zodra hij één dag arbeidsongeschikt is. Daaraan verandert niets.
-
De werkgever zodra de werknemer 3 maanden ononderbroken arbeidsongeschikt is. Dat is één maand minder dan nu. Herval binnen de eerste 14 dagen van de werkhervatting wordt niet gezien als een onderbreking. De werkgever kan het traject al eerder opstarten indien er een attest is van definitieve arbeidsongeschiktheid.
De adviserend arts van de mutualiteit die tot vandaag ook de procedure kon opstarten, is uit deze lijst geschrapt.
2. De beslissingen van de preventieadviseur-arbeidsarts
De beslissing van de arbeidsarts kan nog slechts drie, in plaats van de huidige vijf, vormen aannemen. De arbeidsarts dient deze beslissing binnen de 49 kalenderdagen na de opstart van het traject te nemen.
-
Beslissing A: de werknemer is tijdelijk ongeschikt en kan op termijn opnieuw, al dan niet ander of aangepast, werk uitvoeren.
-
Beslissing B: de werknemer is definitief ongeschikt om het overeengekomen werk uit te voeren, maar kan wel ander of aangepast werk uitvoeren.
-
Beslissing C: om medische redenen is het (voorlopig) niet mogelijk om een re-integratiebeoordeling te doen. Het re-integratietraject kan ten vroegste 3 maanden later opnieuw worden opgestart.
Wat de arbeidsarts dus niet meer kan, is verklaren dat de werknemer definitief arbeidsongeschikt is om het overeengekomen werk uit te voeren en ook geen ander of aangepast werk meer kan uitvoeren in het bedrijf. M.a.w. de door veel werkgevers en werknemers beoogde uitkomst wanneer zij het traject opstarten.
3. De procedure van het re-integratieplan of motivatieverslag
Eens het resultaat van de arbeidsarts gekend, zal de werkgever in overleg moeten treden met de werknemer, de arbeidsarts en eventueel de Terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit of specialisten van VDAB, FOREM of Actiris.
Bij beslissing A dient dit binnen de 63 kalenderdagen te gebeuren (i.p.v. van 55 nu), bij beslissing B binnen de 6 maanden (i.p.v. 12). Indien ander of aangepast werk mogelijk is, stelt de werkgever op basis daarvan een re-integratieplan op. Lukt dit niet, dan moet de werkgever hiervan een gemotiveerd verslag opmaken, waaruit duidelijk moet blijken dat alle mogelijkheden tot ander of aangepast werk ernstig werden overwogen.
De werknemer heeft vervolgens 14 kalenderdagen de tijd om het re-integratieplan te weigeren of te aanvaarden. In geval van beslissing B heeft de werknemer 21 kalenderdagen (of drie keer zo veel als nu) om hiertegen beroep aan te tekenen bij de arts sociaal inspecteur, die vervolgens binnen de 42 kalenderdagen een uitspraak zal doen.
De nieuwe regels zijn onmiddellijk van toepassing ook op re-integratietrajecten die vóór 1 oktober werden opgestart maar waarin nog geen uitspraak gebeurde.
Beëindiging wegens medische overmacht
Op de nieuwe procedure voor contractbeëindiging op basis van medische redenen is het nog even wachten. Die wordt niet geregeld door hetzelfde KB, maar in een aangepaste wet die zich voorlopig nog in projectfase bevindt. De wetswijziging wordt pas binnen enkele weken of zelfs maanden verwacht. Wat wel al vaststaat is dat de procedure voor ontslag wegens medische redenen in de toekomst pas na minstens 9 maanden arbeidsongeschiktheid zal kunnen worden opgestart, of het initiatief nu uitgaat van de werkgever dan wel van de werknemer, en zolang er geen re-integratieproject lopende is.
Tot het zover is verandert er nauwelijks iets. Vanaf 1 oktober tot de ingang van de wetswijziging zal een arbeidsovereenkomst enkel om medische redenen kunnen beëindigd worden bij een beslissing B wanneer de werknemer het re-integratieplan afwijst of wanneer de werkgever geen aangepast of ander werk kan voorzien en dit ook duidelijk heeft gemotiveerd in een verslag.