Thuiswerken is op korte tijd volledig ingeburgerd. De horeca leent zich vanzelfsprekend niet echt voor thuiswerk, maar toch zien we dat administratieve taken ook hier steeds vaker van thuis uit gebeuren. Maar wat als de werknemer die af en toe thuis werkt in zijn eigen woning een ongelukje heeft. Is dat dan een arbeidsongeval?
Een arbeidsongeval is elk ongeval dat de werknemer tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overkomt, en dat een letsel veroorzaakt. Dit kan zowel op de werkplek als op de weg van en naar het werk gebeuren. Zelfs als er zich een ongeval voordoet tijdens de pauze, wanneer de werknemer in het parkje even verderop gaat lunchen; wanneer hij ’s morgens de kinderen naar school brengt; of tijdens een personeelsfeestje of teambuilding op verplaatsing geldt dit als een arbeidsongeval.
Maar u voelt zelf al aan dat het niet altijd zo duidelijk zal zijn. Eigen aan thuiswerken is immers dat werk en privé wel eens in mekaar durven overvloeien. De werknemer laat snel even de hond uit tussen twee taken door, rijdt snel naar de winkel of doet een afwasje, terwijl hij die tijd ’s avonds inhaalt.
Gelukkig bevat de arbeidsongevallenwetgeving een versoepelde bewijsregeling voor thuiswerken. En dit zowel voor structureel telewerk (op regelmatige basis) als voor occasioneel telewerk (als de werknemer normaal nooit van thuis uit werkt). Bij ongevallen die tijdens “normale” werkuren gebeuren en die zich net zo goed op de werkplek hadden kunnen voordoen, zullen nauwelijks vragen worden gesteld. Een werknemer die tijdens het thuiswerken van de trap valt, naast zijn stoel gaat zitten of een kop hete koffie over zich heen krijgt, zullen doorgaans zonder problemen als arbeidsongeval aanvaard worden. AIs het overduidelijk is dat de werknemer met huishoudelijke taken bezig was, bijvoorbeeld als hij zich verbrandt aan een strijkijzer, dan zal de arbeidsongevallenverzekering vanzelfsprekend niet tussenkomen.
Toch legt u afspraken rond thuiswerk best vast in een overeenkomst. De plaats van waar er mag gewerkt worden, de tijdstippen, hoe vaak er thuis mag gewerkt worden, afspraken rond een eventuele onkostenvergoeding,… Zonder schriftelijk document geldt dit vermoeden namelijk niet en is het aan werkgever en werknemer om te bewijzen dat het ongeval gebeurde tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.