Castilla y León, gelegen in het noordwesten van Spanje, beschikt over 75.000 hectare voor de wijnproductie (6% van het nationale totaal). Naast de wereldberoemde wijngaarden van de Ribera del Duero zijn er de witte wijnen van Rueda, de rode wijnen van Toro en zeven andere oorsprongsbenamingen, voornamelijk gelegen aan de oevers van de rivier de Duero.
De autonome gemeenschap heeft 14 oorsprongsbenamingen, waaronder 4 beschermde oorsprongsbenamingen. Er bestaat ook een specifiek kwaliteitslabel voor het hele grondgebied: de Beschermde Geografische Aanduiding Vino de la Tierra de Castilla y León.
In Castilla y León zijn meer dan 250 landbouw- en voedingsproducten geregistreerd, waarvan er meer dan vijftig een of andere vorm van officiële erkenning hebben gekregen (oorsprongsbenaming, kwaliteitslabel, enz.). De Autonome Gemeenschap neemt 57 % van de schapenmelkproductie voor haar rekening en is de grootste producent van schapenkaas in Spanje. Wat vlees betreft, mag varkensvlees, het emblematische product van de regio, niet over het hoofd worden gezien. De onmisbare Iberische ham wordt verkregen van Iberische varkens, die een zeer donkere vacht hebben: hun vermogen om vet op te slaan in hun spierweefsel en hun dieet op basis van eikels geven hun vlees een unieke smaak. De regio is ook rijk aan paddestoelen (ongeveer 1.500 gedocumenteerde soorten) en is een echte referentie op het gebied van de productie van een bepaalde luxepaddestoel, de truffel.
Een proeverij van wijnen en producten uit Castilla y León met producenten vindt plaats op dinsdag 14 juni in het Hilton Brussels Grand Place.
Proef wijnen uit Castilla y León, maar ook handgesneden Iberische ham, truffelspecialiteiten, schapenkaas, fijne vleeswaren,...
Klik
hier om in te schrijven.