Werknemers aanwerven en ontslaan is een bevoegdheid die in principe enkel voorbehouden is aan de werkgever (natuurlijk persoon of rechtspersoon). Maar wat als de werkgever op vakantie is en er snel een ontslagbeslissing moet worden genomen? Geen nood, de bevoegdheid kan worden overgedragen.
Bij afwezigheid van de werkgever kan er in principe niet tot ontslag of aanwerving worden overgegaan. Aanwervingen of ontslagen uitgevoerd door een persoon die daarvoor niet bevoegd is, worden immers als onbestaande beschouwd.
Wil dat dan zeggen dat in afwezigheid van de zaakvoerder het personeelsbeheer helemaal stil ligt? Niet noodzakelijk, de werkgever kan deze bevoegdheden namelijk overdragen aan een derde, de mandataris. Delegatie van bevoegdheid is zelfs zeer eenvoudig en flexibel. Het kan tijdelijk of voor onbepaalde duur. Het kan voor aanwerven en ontslaan afzonderlijk of voor beide samen. Het kan zowel aan een persoon binnen de onderneming worden overgedragen, als aan een persoon vreemd aan de onderneming (bijv. een advocaat, boekhouder of een werknemer van het sociaal secretariaat).
Het mandateren van een andere persoon wil zeggen dat de werkgever erin toestemt dat een andere persoon in zijn of haar naam bepaalde beslissingen neemt. Een ontslag om dringende reden bevestigen bijvoorbeeld. Beslissingen van de gemandateerde persoon hebben dezelfde waarde als die van de zaakvoerder zelf.
Hoewel u de delegatie van bevoegdheid best op papier zet, zijn er in principe geen vormvereisten. Het kan ook mondeling of stilzwijgend en zelfs retroactief. Op die manier kan een dringende reden opgemaakt door een niet-bevoegde persoon later alsnog bekrachtigd worden door de werkgever.
Tegen 31 maart moet uw nieuwe opleidingsplan klaar zijn