18 februari '16
Opleidingen en analyse vervangen bezoek aan bedrijfsarts
Sinds 1 januari 2016 is het jaarlijks bezoek aan de bedrijfsarts niet langer verplicht voor werknemers die in rechtstreeks contact komen met voedingswaren. Het wordt vervangen door opleidingen en risicoanalyses. Het medisch attest voor het FAVV blijft.
Tot voor kort moesten werknemers die in rechtstreeks contact kwamen met onverpakte voedingswaren (kok, keukenhulp,…) jaarlijks bij de arbeidsgeneesheer passeren. Deze verplichting is sinds kort weggevallen.
U zal echter wel moeten blijven samenwerken met uw externe preventiedienst. In plaats van het onderzoek zal uw personeel namelijk opleidingen moeten volgen rond voedselhygiëne. Daarnaast zal u ook om de vijf jaar een analyse moeten uitvoeren over de risico’s van het werken met etenswaren op het welzijn van de werknemers. Hebt u een Comité in de schoot van uw bedrijf, dan moet u de resultaten van deze analyse binnen de twee maanden aan dit orgaan voorleggen.
Let wel op. Deze nieuwigheid verandert niets aan het verplichte medisch attest dat diezelfde werknemers moeten kunnen voorleggen aan het FAVV. Dit “medisch attest met betrekking tot de geschiktheid om levensmiddelen te manipuleren” moet nog steeds aanwezig zijn en moet om de drie jaar worden vernieuwd. Hiervoor hoeft u uw werknemers echter niet naar de arbeidsgeneesheer te sturen. Ook de huisarts kan een dergelijk bewijs uitschrijven.
Ook voor uw beeldschermwerkers – lees de werknemers die een groot deel van hun arbeidstijd voor een computerscherm doorbrengen – valt het vijfjaarlijks oogonderzoek weg. Ook dit onderzoek wordt vervangen door een analyse die minstens om de vijf jaar moet peilen naar de risico’s van beeldschermgebruik, zowel voor de individuele werknemer als voor de groep.
Voor meer informatie hierover kan u terecht bij uw externe dienst voor preventie en bescherming.