Vanaf 1 juli worden de netto overuren, net zoals na het einde van de corona-epidemie, opnieuw ingevoerd voor alle sectoren. Het gaat om 120 bijkomende vrijwillige overuren per jaar. Voor werkgevers in de horecasector verandert er niets. Zij kunnen al sinds 2015 gebruik maken van 360 netto overuren per jaar voor elke voltijdse werknemer.
Het systeem van de zogenaamde “relance-uren” bestond reeds van 1 juli 2021 tot 31 december 2022, voor de “cruciale sectoren” was een gelijkaardig systeem al ingevoerd tijdens de coronaperiode. Het IPA (Interprofessioneel Akkoord) voert de relance-uren nu opnieuw in voor de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025. Opnieuw voor een beperkte periode dus.
Ook het aantal uren is beperkt tot 120 per jaar, of beter per periode: 120 voor het 3de en 4de kwartaal 2023, 120 voor 2024 en 120 voor het 1ste en 2de kwartaal 2025.
De spelregels zijn dezelfde als die voor de netto overuren in de horeca:
-
Er is geen overloontoeslag van 50 of 100%;
-
Er is geen inhaalrust;
-
De overuren worden op vrijwillige basis gepresteerd met een schriftelijke overeenkomst die elke zes maanden wordt vernieuwd;
-
De overuren zijn vrij van RSZ en belastingen, het zijn dus netto overuren;
-
De maximale grenzen zijn 11 uur per dag en 50 uur per week.
Eén verschil: in tegenstelling tot de horeca zijn deeltijders in principe niet uitgesloten van netto overuren. We spreken wel pas van relance-overuren bij het overschrijden van de normale dag- en weekgrens, in de meeste gevallen 9 uur per dag en 40 uur per week. Vaak zal dit dus niet voorkomen.
De relance-uren komen bovenop het basiscontingent van 100 vrijwillige (bruto) overuren die niet eerst moeten opgebruikt worden alvorens men de relance-uren mag gebruiken. De relance-uren tellen ook niet mee voor de interne overurengrens van 143 uren.