Nog in het kader van het Europese richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven werd ook het ouderschapsverlof onder de loupe genomen. Vooral weigeren en uitstellen van ouderschapsverlof wordt voortaan moeilijker en zal schriftelijk moeten gemotiveerd worden. De wijzigingen gaan in vanaf 10 november 2022.
Wat is ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt om de arbeidsprestaties volledig of gedeeltelijk te schorsen met het oog op de opvoeding van jonge kinderen tot 12 jaar. De duur van het ouderschapsverlof varieert van 4 tot 40 maanden naargelang de vorm waarin het wordt opgenomen: volledig, halftijds, 1/5de of 1/10de.
Ouderschapsverlof is een onbezoldigde afwezigheid, de werknemer ontvangt wel een RVA-uitkering.
Gemotiveerde weigering bij flexibele opname of 1/10de ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof an sich kan niet geweigerd worden indien de werknemer voldoet aan alle voorwaarden.
Voor de jongste vorm van ouderschapsverlof, 1/10de, - bijvoorbeeld de woensdagnamiddag – moet er wel een akkoord zijn van de werkgever.
Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om voltijds ouderschapsverlof per week i.p.v. per maand, halftijds ouderschapsverlof per maand i.p.v. per twee maanden op te nemen. Ook hiervoor is de toestemming van de werkgever nodig.
Nieuw is dat de werkgever ook in deze gevallen een eventuele weigering voortaan zal moeten motiveren. Bovendien moet dit schriftelijk gebeuren binnen de maand na de schriftelijke aanvraag door de werknemer. Geen tijdige schriftelijke motivering staat gelijk met een akkoord.
Uitstel van ouderschapsverlof
De werkgever kan ouderschapsverlof wel uitstellen omwille van de goede werking van de dienst en dit tot zes maanden. Dat uitstel moet schriftelijk en binnen de maand na de aanvraag gebeuren.
Wat wijzigt er? Voortaan kan uitstel enkel nog indien de opname van het ouderschapsverlof in de gevraagde periode een ernstige verstoring van het goed functioneren van de onderneming tot gevolg zou hebben. Bovendien zal de werkgever deze redenen omstandig moeten motiveren.
In geval van voltijds ouderschapsverlof zal de werkgever bij uitstel ook nog eens schriftelijk en concreet (begin- en einddatum) één of meerdere alternatieven moeten voorstellen. Dat kan gaan over één of meerdere andere opnamevormen of periode(s) die minstens gedeeltelijk binnen de gevraagde periode vallen. In dit voorstel moet ook de antwoordtermijn voor de werknemer worden vermeld, die nooit minder dan een week mag bedragen.
Uitstel of alternatieven kunnen niet gebruikt worden om de leeftijdsvoorwaarde van het kind te overschrijden.
Een derde nieuwigheid is dat de werknemer bij uitstel kan afzien van de opname van het verlof.
Lees ook:
Vier nieuwe afwezigheden die vanaf 10 november de opzeg schorsen
Nieuw (en ook weer niet): het zorgverlof
Meer voorspelbare en transparante arbeidsvoorwaarden (cao 161)
Flexibele werkregelingen voor zorgdoeleinden (cao 162)