Sinds dit jaar kunnen werknemers die onmogelijk al hun vakantiedagen vóór het einde van het jaar kunnen opnemen, onder bepaalde strikte voorwaarden hun niet-opgebruikte dagen overdragen naar de volgende twee jaren.
Werknemers zijn verplicht om al hun wettelijke vakantiedagen binnen het kalenderjaar op te nemen. In de praktijk zien we echter vaak dat dagen worden overgedragen of niet worden opgenomen. Het eerste is bij bedienden erg gebruikelijk, het tweede komt voornamelijk bij arbeiders voor omdat zij het loon voor hun vakantiedagen onafhankelijk van de opname van de RJV ontvangen. Maar in principe zijn geen van beide praktijken toegelaten. Niet opgenomen vakantiedagen zijn in principe verloren.
De enige toegelaten afwijking op deze regel bestond erin dat wanneer een werknemer onmogelijk al zijn vakantiedagen kon opnemen, hij deze kon laten uitbetalen. Bijvoorbeeld wegens ziekte op het einde van het jaar.
Vanaf dit jaar is het voor het eerst wettelijk mogelijk om niet- opgebruikte vakantiedagen over te dragen. En dit zelfs tot twee jaar na het einde van het vakantiejaar. Voor de wettelijke vakantiedagen van 2024 is dat dus tot en met 31 december 2026.
Voorwaarde is wel dat de werknemer op het einde van het jaar niet in de mogelijkheid was om de resterende dagen op te nemen als gevolg van een van de volgende afwezigheden:
-
ziekte en ongeval;
-
arbeidsongeval en beroepsziekte;
-
moederschapsrust en omgezette moederschapsrust (voor vader of meeouder);
-
profylactisch verlof;
-
geboorteverlof;
-
adoptieverlof;
-
pleegzorgverlof;
-
pleegouderverlof.
De “onmogelijkheid” moet bovendien zeer strikt worden bekeken vanuit het standpunt van de werknemer. Aan het principe dat de vakantie binnen het vakantiejaar moet worden opgenomen, verandert niets. Een week ziekte in september is dus op zich onvoldoende reden voor overdracht. Zelfs niet als het in december te druk is om vakantie toe te kennen. Duurt de ziekte tot het einde van het jaar, dan is het dit wel. Het zal dus niet eenvoudig zijn om dit altijd correct te beoordelen.
De vakantiedagen die een werknemer op deze manier kan overdragen, kunnen zowel bij dezelfde als bij een andere werkgever worden opgenomen. De opname is niet verplicht. De overgedragen dagen zijn bovendien onbetaald. Arbeiders ontvingen het loon voor die dagen immers al in mei of juni van de RJV, voor bedienden betaalt de werkgever het resterende saldo in december uit. De over te dragen dagen zullen voor bedienden op het vakantieattest vermeld worden, voor arbeiders zullen ze mee op de vakantierekening komen.
We verwachten niet dat deze nieuwe regel een grote impact zal hebben.