Aan het gebruik van de nieuwe bruto-netto-overuren zijn een aantal voorwaarden verbonden die er zelden worden bij verteld. U kon het eerder reeds lezen in onze nieuwsbrief, maar we herhalen het hier nog even.
U had wellicht zelf ook al vastgesteld dat de invoering van de bruto-netto-overuren voor de horeca iets te enthousiast was gebeurd. Zo bleken er al gauw wetten en praktische bezwaren in de weg te staan. De nieuwigheden voor de horeca wijzigden immers niets aan de oorspronkelijke wetgeving rond overuren die nog steeds stelt dat overuren in principe verboden zijn en
slechts bij uitzondering toegelaten worden.
Deze uitzonderingen zijn drieërlei en eerder vaag omschreven:
-
dreigend ongeval of dringend onderhoud aan machines
-
“buitengewone vermeerdering van werk”
-
“onvoorziene noodzakelijkheid”
De overheid buigt zich intussen wel over een lijst met voorbeelden van wat wel en niet aanvaard zal worden als geldige reden voor een overuur. Er zijn alvast voldoende redenen denkbaar:
-
een extra/student/flexi die niet komt opdagen
-
een plotse onvoorziene opdracht
-
een grote groep die onverwacht komt aanwaaien
-
een leverancier of onderhoudsman die dringend moet komen
-
inventariswerken
-
een laattijdige levering
-
afwezigheid van een collega door bijv. ziekte, vakantie,…
-
...
Een werknemer die
systematisch overuren presteert valt in elk geval niet onder de noemer “buitengewoon” of “onvoorzien”. Onvoorziene overuren kunnen per definitie ook nooit gepland zijn.
De regionale directies kregen alvast de richtlijn om zich voldoende soepel op te stellen in hun appreciatie van overuren. Daarnaast is er ook nog het project rond een nieuwe "wet werkbaar en wendbaar werk", waarin aan de sectoren zelf zal gevraagd worden om mee na te denken over het gebruik van overuren. Maar voorlopig is dat nog allemaal toekomstmuziek en blijft het afwachten hoe de verschillende inspectiediensten in de praktijk met het gebruik van de bruto-netto-overuren zullen omspringen.
Een andere verplichting die voortkomt uit de oude wetgeving rond overuren, is de verplichting van de werkgever om het gebruik van overuren te
melden aan Toezicht Sociale Wetten. Of in het geval van buitengewone vermeerdering van werk zelfs voorafgaande toestemming te vragen. Deze verplichtingen zijn niet nieuw, zij bestaan al lange tijd, maar worden in de praktijk meer niet dan wel nageleefd.
Concreet: maakt u gebruik van de bruto-netto-overuren, dan bent u verplicht deze mee te delen aan uw plaatselijke directie TSW. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat u de voordelen op uw overuren kwijtraakt ! De bevoegde staatssecretaris meldde dat zaken die hun melding of aanvraag doen niet extra gecontroleerd zullen worden.
Voor het melden van uw overuren bestaan nauwelijks vormvereisten. Er is een consensus dat u dit na afloop van elke maand per mail mag doen, met de vermelding van uw firmagegevens, de identificatiegegevens van uw werknemers, het aantal overuren en de reden voor het gebruik (onvoorziene noodzakelijkheid) met eventueel een toelichting in detail. Het aanvragen van overuren voor buitengewone vermeerdering van werk dient vooraf te gebeuren.